Przepis na pasztet z fasoli z puszki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, kumin, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, malakser

Cebulę obierz z łupiny, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę.

W między czasie obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i duś 4-5 minut.

W malakserze umieść odsączoną z zalewy fasolę, jajka, mąkę ryżową, podsmażoną cebulę z pietruszką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i kuminem, rozdrobnij do połączenia składników. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do masy.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę fasolową i piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pasztet z fasoli z puszki podany w małym, glinianym garnuszku. Obok niego znajduje się pieczywo oraz fasola w miseczce.
Pasztet z fasoli z puszki
Koszt przygotowania dania
16.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Pasztet z fasoli z puszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z fasoli z puszki

Pasztet z fasoli z puszki to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Fasola z puszki jest od razu gotowa do użycia, dlatego nie musisz jej namaczać. Przepis na pasztet z fasoli jest łatwy, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do przygotowania pasztety potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola czerwona z puszki, cebula, pietruszka korzeń, natka pietruszki, mąka ryżowa, jajka, sól, pieprz i kumin oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić pasztet z fasoli z puszki? Na początek cebulę obierz z łupiny, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę. W między czasie obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i duś 4-5 minut. W malakserze umieść odsączoną z zalewy fasolę, jajka, mąkę ryżową, podsmażoną cebulę z pietruszką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i kuminem, rozdrobnij do połączenia składników. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do masy. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę fasolową i piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K.

Podsumowując prosty przepis na pyszny pasztet z czerwonej fasoli jest szybki do przygotowania. Dobry fasolowy pasztet świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub podany ze słodką konfiturą jak przystawka. Przygotowując pasztet z fasoli konserwowej znacznie przyspiesza czas wykonania. Możesz go przygotować także z białej fasoli, dodaj do niego paprykę słodką aby dodatkowo wzbogacić kolor.

Wartości odżywcze pasztetu z fasoli z puszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
251.25 kcal
326.63 kcal
Białko
12.64 g
16.44 g

Węglowodany w pasztecie z fasoli z puszki

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
38.31 g
49.80 g
Węglowodany przyswajalne
30.19 g
39.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.12 g
10.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
5.65 g
7.34 g
Tłuszcze nasycone
1.02 g
1.32 g
Tłuszcze nienasycone
4.63 g
6.02 g
Tłuszcze jednonasycone
3.06 g
3.97 g
Tłuszcze wielonasycone
1.58 g
2.05 g
Cholesterol
46.68 mg
60.68 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z fasoli z puszki

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
20.08 µg (mcg)
26.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.76 mg
7.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina E
0.46 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
20.08 µg (mcg)
26.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.29 mg
1.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
199.05 µg (mcg)
258.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.15 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z fasoli z puszki

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
25.42 mg
33.05 mg
Potas
722.87 mg
939.73 mg
Wapń
54.63 mg
71.02 mg
Fosfor
232.75 mg
302.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
73.06 mg
94.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.42 mg
4.45 mg
Cynk
1.61 mg
2.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.36 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z fasoli z puszki 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z fasoli z puszki

Lista alergenów dla pasztetu z fasoli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztetu z fasoli z puszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
600 g
lub biała
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ryżowa
100 g
7.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na pasztet z fasoli z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób