Pasticcio
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Makaron penne - 2 szklanki (400 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Ser Feta (100 g)
- Ser Mozzarella - 1 kula (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Natka pietruszki - 1/2 pęczku (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pasticcio krok po kroku
Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Dodaj mięso mielone i przyprawy. Smaż mięso do zarumienienia przez 7 minut.
Następnie dodaj pomidory z puszki i zioła.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i wyłóż połowę na dno naczynia żaroodpornego.
Na makaron dodaj farsz mięsny, na wierzch ułóż pozostałą porcje makaronu.
Całość posyp serem mozzarella.
Zapiecz zapiekankę w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Podawaj danie posypane pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat pasticcio
Pasticcio to nic innego jak grecka zapiekanka makaronowa, która w prosty i szybki sposób przygotujesz w swoim domu.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mięso mielone, cebula, czosnek, makaron, pomidory w puszce, ser feta, ser mozzarella, pietruszka i oliwa z oliwek.
Do przygotowania zapiekanki z makaronem użyłam mięso mielone wieprzowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, jeśli chcesz użyć innego rodzaju mięsa.
Co tam jak zrobić pasticcio?
Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj mięso mielone i przyprawy. Smaż mięso do zarumienienia przez 7 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki i zioła. Makaron ugotuj al dente, odcedź i wyłóż połowę na dno naczynia żaroodpornego. Na makaron dodaj farsz mięsny, na wierzch ułóż pozostałą porcje makaronu. Całość posyp serem mozzarella. Zapiecz zapiekankę w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasze danie będzie dobre do spożycia. Podawaj danie posypane pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.
Masz przepis na pasticcio jest gotowy. Koniecznie przygotuj to pyszne danie w swoim domu i podaj całej rodzinie.
Pamiętaj, że użyty w przepisie makaron naturalnie posiada gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Jeśli cierpisz na celiakię postaw na dodatek makaronu bezglutenowego. Pasticjco to idealny pomysł na urozmaicenie swojej kuchni i dodanie jej nowych smaków. Jeśli już wiesz jak się robi, tę pyszną zapiekankę z makaronem koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.
Daj szansę greckim smakom i przekonaj się, jakie są smaczne.
Alergeny w pasticcio
Lista alergenów dla pasticcio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pasticcio
Jeśli jesteś jaroszem i eliminujesz mięso ze swojej diety, możesz przygotować zapiekankę bez jego dodatku.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.