Pasticcio

Opublikowano: 25.10.2023 r., 14:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pasticcio
Pasticcio
Pasticcio to nic innego jak pyszna grecka zapiekanka pełna warzyw i mięsa. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przygotuj to greckie danie w swoim domu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
341 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Makaron penne 2 szklanki (400 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Ser Mozzarella 1 kula (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki 1/2 pęczku (50 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na pasticcio krok po kroku

Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Dodaj mięso mielone i przyprawy. Smaż mięso do zarumienienia przez 7 minut.

Następnie dodaj pomidory z puszki i zioła.

Makaron ugotuj al dente, odcedź i wyłóż połowę na dno naczynia żaroodpornego.

Na makaron dodaj farsz mięsny, na wierzch ułóż pozostałą porcje makaronu.

Całość posyp serem mozzarella.

Zapiecz zapiekankę w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Podawaj danie posypane pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na pasticcio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat pasticcio

Pasticcio to nic innego jak grecka zapiekanka makaronowa, która w prosty i szybki sposób przygotujesz w swoim domu.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mięso mielone, cebula, czosnek, makaron, pomidory w puszce, ser feta, ser mozzarella, pietruszka i oliwa z oliwek.

Do przygotowania zapiekanki z makaronem użyłam mięso mielone wieprzowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, jeśli chcesz użyć innego rodzaju mięsa.

Co tam jak zrobić pasticcio?

Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj mięso mielone i przyprawy. Smaż mięso do zarumienienia przez 7 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki i zioła. Makaron ugotuj al dente, odcedź i wyłóż połowę na dno naczynia żaroodpornego. Na makaron dodaj farsz mięsny, na wierzch ułóż pozostałą porcje makaronu. Całość posyp serem mozzarella. Zapiecz zapiekankę w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasze danie będzie dobre do spożycia. Podawaj danie posypane pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.

Masz przepis na pasticcio jest gotowy. Koniecznie przygotuj to pyszne danie w swoim domu i podaj całej rodzinie.

Pamiętaj, że użyty w przepisie makaron naturalnie posiada gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Jeśli cierpisz na celiakię postaw na dodatek makaronu bezglutenowego. Pasticjco to idealny pomysł na urozmaicenie swojej kuchni i dodanie jej nowych smaków. Jeśli już wiesz jak się robi, tę pyszną zapiekankę z makaronem koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Daj szansę greckim smakom i przekonaj się, jakie są smaczne.

Alergeny w pasticcio

Lista alergenów dla pasticcio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pasticcio

na 100g gotowej potrawy

Jeśli jesteś jaroszem i eliminujesz mięso ze swojej diety, możesz przygotować zapiekankę bez jego dodatku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
227.39
341.08
Białko (g)
11.54
17.30
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.76
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
19.73
29.59
Węglowodany przyswajalne (g)
18.38
27.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
2.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.27
16.90
Tłuszcze nasycone (g)
5.78
8.68
Tłuszcze nienasycone (g)
5.48
8.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.55
6.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
1.40
Cholesterol (mg)
34.29
51.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
42.23
63.35
Witamina B6 (mg)
0.21
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.68
Witamina C (mg)
6.45
9.68
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.08
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
0.77
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.29
40.93
Tiamina (mg)
0.26
0.39
Ryboflawina (mg)
0.18
0.26
Niacyna (mg)
2.00
3.00
Foliany (µg (mcg))
16.38
24.58
Beta karoten (µg (mcg))
180.45
270.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
180.36
270.54
Potas (mg)
233.68
350.53
Wapń (mg)
106.51
159.76
Fosfor (mg)
161.69
242.54
Magnez (mg)
27.18
40.76
Żelazo (mg)
1.12
1.67
Cynk (mg)
1.53
2.30
Miedź (mg)
0.13
0.19
Mangan (mg)
0.26
0.39
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasticcio 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasticcio

Koszt składników
70.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Makaron penne
400 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
50 g
1/2 pęczku
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
70.30