Pasta z twarogu
- Ser twarogowy tłusty (300 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Ogórek - 1 średnia sztuka (100 g)
- Rzodkiewka (100 g)
Przepis na pasta z twarogu krok po kroku
W malakserze umieść twaróg, wlej śmietankę i dopraw solą.
Zmiel na gładką masę.
Szczypiorek posiekaj drobno.
Pokrój ogórka i rzodkiewki w bardzo drobną kostkę.
Pastę z twarogu umieść w misce.
Dodaj posiekane warzywa i świeżo mielony pieprz.
Wymieszaj dokładnie.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat pasty z twarogu
Pasta z twarogu to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek dla całej rodziny. Kanapkowa pasta jest bardzo kremowa i zawiera małą ilość kalorii. Pyszna pasta może zostać przygotowana w wielu różnych wersjach smakowych. Przepis na pastę z twarogu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, szczypiorek, śmietana kremówka, ogórek, rzodkiewka, sól, pieprz.
Jak zrobić pastę z twarogu? W malakserze umieść twaróg, wlej śmietankę i dopraw solą. Zmiel na gładką masę. Szczypiorek posiekaj drobno. Pokrój ogórka i rzodkiewki w bardzo drobną kostkę. Pastę z twarogu umieść w misce. Dodaj posiekane warzywa i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj dokładnie. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do przygotowania past najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku oraz nadaje pożądanej konsystencji paście. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.
Podsumowując: pyszna pasta kanapkowa sprawdzi się doskonale nie tylko na śniadanie. Pastę można przygotować także z innymi ulubionymi dodatkami. Najlepsza pasta to ta o kremowej konsystencji. Smaczna pasta na bazie twarogu jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 dni. Prosty przepis nie sprawi Ci dużej trudności.
Alergeny w paście z twarogu
Lista alergenów dla pasty z twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze pasty z twarogu
Pasta z twarogu to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Twaróg jest świetnym źródłem składników mineralnych i witamin. Pasta zawiera średnią ilość kalorii i sprawdzi się dla osób dbających o linię.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.