Pasta z twarogu

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa pasta z twarogu
Pasta z twarogu
Pasta z twarogu to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Pastę można podać na śniadanie lub jako dodatek do świeżych warzyw na przekąskę. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
250 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (300 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Ogórek - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Rzodkiewka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miseczka, malakser

Przepis na pasta z twarogu krok po kroku

W malakserze umieść twaróg, wlej śmietankę i dopraw solą.

Zmiel na gładką masę.

Szczypiorek posiekaj drobno.

Pokrój ogórka i rzodkiewki w bardzo drobną kostkę.

Pastę z twarogu umieść w misce.

Dodaj posiekane warzywa i świeżo mielony pieprz.

Wymieszaj dokładnie.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pasta z twarogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat pasty z twarogu

Pasta z twarogu to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek dla całej rodziny. Kanapkowa pasta jest bardzo kremowa i zawiera małą ilość kalorii. Pyszna pasta może zostać przygotowana w wielu różnych wersjach smakowych. Przepis na pastę z twarogu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, szczypiorek, śmietana kremówka, ogórek, rzodkiewka, sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z twarogu? W malakserze umieść twaróg, wlej śmietankę i dopraw solą. Zmiel na gładką masę. Szczypiorek posiekaj drobno. Pokrój ogórka i rzodkiewki w bardzo drobną kostkę. Pastę z twarogu umieść w misce. Dodaj posiekane warzywa i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj dokładnie. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do przygotowania past najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku oraz nadaje pożądanej konsystencji paście. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.

Podsumowując: pyszna pasta kanapkowa sprawdzi się doskonale nie tylko na śniadanie. Pastę można przygotować także z innymi ulubionymi dodatkami. Najlepsza pasta to ta o kremowej konsystencji. Smaczna pasta na bazie twarogu jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 dni. Prosty przepis nie sprawi Ci dużej trudności.

Alergeny w paście z twarogu

Lista alergenów dla pasty z twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze pasty z twarogu

na 100g gotowej potrawy

Pasta z twarogu to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Twaróg jest świetnym źródłem składników mineralnych i witamin. Pasta zawiera średnią ilość kalorii i sprawdzi się dla osób dbających o linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
89.47
250.53
Białko (g)
6.76
18.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
4.07
11.40
Węglowodany przyswajalne (g)
3.61
10.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
5.09
14.25
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
14.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.47
26.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
198.88
556.86
Potas (mg)
143.89
402.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
63.05
176.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.16
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z twarogu 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z twarogu

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Ogórek
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Rzodkiewka
100 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
18.00