Pasta z soczewicy
- Soczewica zielona (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na pasta z soczewicy krok po kroku
Soczewicę wsyp do garnka, wlej wodę i dodaj łyżkę soli.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Soczewicę odcedź i wystudź.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Posiekaj natkę pietruszki.
Umieść w malakserze soczewicę, cebulę i natkę pietruszki.
Dopraw całość curry, papryką ostrą i pieprzem czarnym.
Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Pastę podawaj na świeżym pieczywie żytnim.
Więcej informacji na temat pasty z soczewicy
Pasta z soczewicy to świetny pomysł na dodatek do chleba, który można wykorzystać na śniadanie i na kolację. Wegetariańska pasta zawiera dużą ilość białka pochodzenia roślinnego. Smaczna pasta może być podana także jako dodatek do zapiekanek i naleśników. Przepis na pastę z soczewicy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, curry, papryka ostra, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić pastę z soczewicy? Soczewicę wsyp do garnka, wlej wodę i dodaj łyżkę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Soczewicę odcedź i wystudź. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. Umieść w malakserze soczewicę, cebulę i natkę pietruszki. Dopraw całość curry, papryką ostrą i pieprzem czarnym. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę podawaj na świeżym pieczywie żytnim.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych oraz białko roślinne. Białko to nie jest białkiem pełnowartościowym, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Soczewica świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu, co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.
Podsumowując smaczna pasta do kanapek sprawdzi się także jako dodatek do innych potraw. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pastę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pyszna pasta powinna być bardzo aromatyczna, gdyż soczewica sama w sobie ma dość mdły smak. Pasta jest łatwa do zrobienia i przygotujesz ją bez większego problemu. Jeśli chcesz przygotować pastę jeszcze szybciej, użyj soczewicy z puszki.
Alergeny w paście z soczewicy
Lista alergenów dla pasty z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z soczewicy
Wartości odżywcze pasty z soczewicy
Pasta z soczewicy to świetne zastępstwo mięsa w diecie. Pasta zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Pasta jest niskokaloryczna.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.