Pasta z soczewicy

Opublikowano: 21.02.2022 r., 11:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z soczewicy w miseczce
Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy to bardzo dobra propozycja na warzywną pastę do chleba. Pasta z soczewicy z powiedzeniem może zastąpić mięso na kanapkę. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
248 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Soczewica zielona (200 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, malakser

Przepis na pasta z soczewicy krok po kroku

Soczewicę wsyp do garnka, wlej wodę i dodaj łyżkę soli.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Soczewicę odcedź i wystudź.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Posiekaj natkę pietruszki.

Umieść w malakserze soczewicę, cebulę i natkę pietruszki.

Dopraw całość curry, papryką ostrą i pieprzem czarnym.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Pastę podawaj na świeżym pieczywie żytnim.

Jak oceniasz przepis na pasta z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z soczewicy

Pasta z soczewicy to świetny pomysł na dodatek do chleba, który można wykorzystać na śniadanie i na kolację. Wegetariańska pasta zawiera dużą ilość białka pochodzenia roślinnego. Smaczna pasta może być podana także jako dodatek do zapiekanek i naleśników. Przepis na pastę z soczewicy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, curry, papryka ostra, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pastę z soczewicy? Soczewicę wsyp do garnka, wlej wodę i dodaj łyżkę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Soczewicę odcedź i wystudź. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. Umieść w malakserze soczewicę, cebulę i natkę pietruszki. Dopraw całość curry, papryką ostrą i pieprzem czarnym. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę podawaj na świeżym pieczywie żytnim.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych oraz białko roślinne. Białko to nie jest białkiem pełnowartościowym, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Soczewica świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu, co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując smaczna pasta do kanapek sprawdzi się także jako dodatek do innych potraw. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pastę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pyszna pasta powinna być bardzo aromatyczna, gdyż soczewica sama w sobie ma dość mdły smak. Pasta jest łatwa do zrobienia i przygotujesz ją bez większego problemu. Jeśli chcesz przygotować pastę jeszcze szybciej, użyj soczewicy z puszki.

Alergeny w paście z soczewicy

Lista alergenów dla pasty z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z soczewicy

Wartości odżywcze pasty z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Pasta z soczewicy to świetne zastępstwo mięsa w diecie. Pasta zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Pasta jest niskokaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
261.83
248.74
Białko (g)
10.60
10.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
30.58
29.05
Węglowodany przyswajalne (g)
25.16
23.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.41
5.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
11.41
10.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
0.95
Tłuszcze nienasycone (g)
10.41
9.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.11
6.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.30
3.14
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
27.56
26.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.10
11.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
102.42
97.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
330.62
314.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
8.08
7.68
Potas (mg)
373.79
355.10
Wapń (mg)
38.21
36.30
Fosfor (mg)
138.21
131.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.88
30.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.55
3.38
Cynk (mg)
1.64
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.57
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z soczewicy 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z soczewicy

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
15.50