Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, malakser

Przepis na pasta z fasoli białej krok po kroku

Cebulę obierz z łupny.

Posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.

W misce umieść fasolę, dodaj jabłko, cebulę i koper.

Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Rozdrobnij do powstania gładkiej pasty.

Podawaj na świeżym pieczywie.

Pasta z fasoli białej podana w brązowej miseczce.
Pasta z fasoli białej - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - pasta z fasoli białej

W skrócie
Kalorii w porcji
69 kcal
Wielkość
jednej porcji
70 g
Indeks glikemiczny
34

Wartości odżywcze pasty z fasoli białej

na 100g gotowej potrawy

Pasta z fasoli białej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pasta zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Pasta jest także źródłem składników odżywczych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
99.83
69.88
Białko (g)
3.87
2.71
Fenyloalanina (mg)
0.19
0.13
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
15.72
11.01
Węglowodany przyswajalne (g)
12.41
8.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.31
2.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
2.61
1.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.31
1.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.61
1.12
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
0.49
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
9.90
6.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.14
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.76
27.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
164.79
115.35
Potas (mg)
292.33
204.63
Wapń (mg)
46.62
32.63
Fosfor (mg)
54.19
37.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.17
20.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
1.16
Cynk (mg)
0.60
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z fasoli białej 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z fasoli białej

Lista alergenów dla pasty z fasoli białej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Więcej informacji na temat pasty z fasoli białej

Pasta z fasoli białej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Pasta jest idealna do kanapek oraz jako farsz do naleśników. Wegetariańska pasta sprawdzi się świetnie jako dip do świeżych lub pieczonych warzyw. Przepis na pastę z fasoli białej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola z puszki, jabłko, cebula, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Jak zrobić pastę z fasoli białej? Cebulę obierz z łupny. Posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. W misce umieść fasolę, dodaj jabłko, cebulę i koper. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Rozdrobnij do powstania gładkiej pasty. Podawaj na świeżym pieczywie.

Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując: domowa pasta z fasoli sprawdzi się świetnie jako zdrowy dodatek na kanapki. Pyszna domowa pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Wegetariańska pasta nazywana jest także smalcem z fasoli. Fasola z puszki pozwala skrócić czas przygotowania potraw. Do zrobienia pasty wykorzystać można także suszoną fasolę ugotowaną samodzielnie. Pastę można przygotować także z dodatkiem ulubionych przypraw.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z fasoli białej

Koszt składników
17.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała w puszce
400 g
4.40
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 400 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
17.90
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na pasta z fasoli białej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób