Pasta z fasoli białej
- Fasola biała w puszce (400 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na pasta z fasoli białej krok po kroku
Cebulę obierz z łupny.
Posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.
W misce umieść fasolę, dodaj jabłko, cebulę i koper.
Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Rozdrobnij do powstania gładkiej pasty.
Podawaj na świeżym pieczywie.
Więcej informacji na temat pasty z fasoli białej
Pasta z fasoli białej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Pasta jest idealna do kanapek oraz jako farsz do naleśników. Wegetariańska pasta sprawdzi się świetnie jako dip do świeżych lub pieczonych warzyw. Przepis na pastę z fasoli białej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola z puszki, jabłko, cebula, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy.
Jak zrobić pastę z fasoli białej? Cebulę obierz z łupny. Posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. W misce umieść fasolę, dodaj jabłko, cebulę i koper. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Rozdrobnij do powstania gładkiej pasty. Podawaj na świeżym pieczywie.
Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując: domowa pasta z fasoli sprawdzi się świetnie jako zdrowy dodatek na kanapki. Pyszna domowa pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Wegetariańska pasta nazywana jest także smalcem z fasoli. Fasola z puszki pozwala skrócić czas przygotowania potraw. Do zrobienia pasty wykorzystać można także suszoną fasolę ugotowaną samodzielnie. Pastę można przygotować także z dodatkiem ulubionych przypraw.
Alergeny w paście z fasoli białej
Lista alergenów dla pasty z fasoli białej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze pasty z fasoli białej
Pasta z fasoli białej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pasta zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Pasta jest także źródłem składników odżywczych i witamin.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.