Pasta z awokado i jajka
- Awokado - 1 sztuka (140 g)
- Jajko (2 szt.)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Kolendra świeża (5 g)
Przepis na pastę z awokado i jajka krok po kroku
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ przełóż do miski.
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Awokado rozgnieć widelcem, dodaj jajka i rozgnieć całość.
Dodaj sok z cytryny, sól i pierz oraz kolendrę.
Posmaruj pieczywo.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty z awokado i jajka
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju i bardzo chętnie po nie sięgamy. Najczęściej przygotowuje się z niego propozycje śniadaniowe. Bardzo znane jest zapiekane awokado z jajkiem, guacamole jako dip do wielu potraw lub przekąsek, powstało także wiele past z wykorzystaniem awokado.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pastę z awokado i jajka do kanapek. Pasta jest smaczna, zdrowa i fit. Będzie to idealny pomysł na śniadanie lub kolację.
Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Awokado natomiast jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy te są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Zatem, jak powstaje pasta z awokado i jajka?
Zacznij od ugotowania jajek, powinny być ugotowane na twardo w lekko osolonej wodzie.
Awokado obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestkę.
Awokado i jajka gotowane rozgnieć w miseczce za pomocą widelca. Dodaj sok z cytryny, kolendrę i przyprawy. Nasza pyszna, dietetyczna pasta na pieczywo już jest gotowa.
Pieczywo wyłóż rukolą, możesz ją zastąpić innym rodzajem sałaty, może to być rukola lub mix sałata. Każdy rodzaj będzie dobry.
Kanapki podawaj z pastą.
Jeśli nie używasz całego awokado na jeden raz, obficie skropl je sokiem z cytryny i włóż do lodówki, dzięki temu nie dojdzie tak szybko do procesu utleniania, kolokwialnie mówiąc, nie zacznie tak szybko czernieć. Na awokado ułóż jajka pokrojone w ćwiartki, dopraw do smaku. Najlepiej sprawdza się tutaj prostota, czyli sól i pieprz. Zadbaj, aby Twoje kanapki zawsze były różnorodne i kolorowe.
Na końcu dodaj plastry pomidora, sam widzisz, jaki to prosty przepis.
W krótkim czasie przygotujesz pyszne i pożywne śniadanie, które doda energię i zapewni sytość na długie godziny. Skoro już znasz mój przepis, zaopatrz się w składniki i przygotuj pastę, przekonaj się, że jest najlepsza.
Alergeny w paście z awokado i jajka
Lista alergenów dla pasty z awokado i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasty z awokado i jajka
Pastę możesz używać na pieczywo lub jako dip.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.