Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
- Papryka czerwona - 4 duże sztuki (1000 g)
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Pomidory w puszce - 2 opakowania (800 g)
- Ryż biały (400 g)
- Ser żółty (200 g)
Przepis na papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym krok po kroku
Umieść ryż w garnku, wlej wodę, dodaj sól i gotuj przez 15 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso mielone i przyprawy, smaż przez 7 minut, co jakiś czas mieszając.
Wlej pomidory z puszki i duś przez 20 minut.
Dodaj ryż do sosu i wymieszaj.
Paprykom odkrój wierzch i oczyść z gniazd nasiennych.
Zetrzyj ser żółty.
Nafaszeruj papryki i na wierzch ułóż ser żółty.
Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-35 minut.
Papryki podawaj w głębokim talerzu.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym to wspaniały pomysł na obiad dla rodziny. Faszerowane papryki świetnie sprawdzają się także jako kolacja w gronie znajomych. Papryki można faszerować dowolnymi składnikami. Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w sosie pomidorowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, mięso mielone, cebula, ryż biały, olej rzepakowy, ser żółty, pomidory w puszce, oregano, koper, sól, pieprz.
Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym w sosie pomidorowym? Umieść ryż w garnku, wlej wodę, dodaj sól i gotuj przez 15 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i przyprawy, smaż przez 7 minut, co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z puszki i duś przez 20 minut. Dodaj ryż do sosu i wymieszaj. Paprykom odkrój wierzch i oczyść z gniazd nasiennych. Zetrzyj ser żółty. Nafaszeruj papryki i na wierzch ułóż ser żółty. Umieść je w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Papryki podawaj w głębokim talerzu.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując pyszna papryka pieczona w piekarniku to doskonały obiad dla całej rodziny. Możesz wykorzystać także kolorowe papryki, aby bardziej urozmaicić danie. Smaczna papryka sprawdza się na wiele okazji, także tych bardziej uroczystych. Papryka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.
Alergeny w papryce faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla papryki faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze papryki faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Papryka zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(630g)
Węglowodany
(630g)
Tłuszcze
(630g)
Witaminy
(630g)
Składniki mineralne
(630g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.