Panettone
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2,5 szklanki (320 g)
- Drożdże świeże - 1/4 opakowania (20 g)
- Mleko 2% (50 ml)
- Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
- Rodzynki - 2 garści (60 g)
- Orzechy włoskie - 2 garść (60 g)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na panettone krok po kroku
Mleko podgrzej, by było ciepłe ale nie gorące. Dodaj do niego 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj aż cukier się rozpuści. Dodaj drożdże i zostaw rozczyn na 15-20 min.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajko i pół kostki masła. Składniki dobrze razem wymieszaj, dodaj rodzynki, skórkę z cytryny i posiekane orzechy.
Dodawaj zaczyn małymi porcjami i wyrabiaj ciasto rękami. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrób ciasto jeszcze raz.
Formę do babki natłuść łyżką masła. Włóż ciasto do formy i zostaw na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
W rondelku roztop pozostałe masło i polej wierzch babki.
Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat panettone
Panettone to przepis na idealnie wyrośniętą, przepyszną drożdżową babkę. Pozwala na przeniesienie do swojej kuchni odrobiny włoskiego klimatu. Ta babka, choć wydaje się trudna, tak naprawdę jest bardzo łatwa. Pięknie się prezentuje i jest wspaniałą ozdobą stołu. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnej polskiej babki, gdyż jest bardziej puszysta, większa i ma wnętrze pyszne bardzo smacznych bakalii. To pomysł dla wszystkich tych, którym znudziła się klasyczna wersja i mają ochotę na małe eksperymenty w kuchni.
Ciasto włoskie panettone ma niezwykle słodki i wspaniały smak. Choć jest to ciasto drożdżowe, to całość jest bardzo miękka i lekka. To ciasto bardzo długo wyrasta, co sprawia że ma tak wspaniałą i nietypową strukturę.
Ta włoska babka drożdżowa będzie idealnym deserem na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy uroczystości. Tradycyjnie we Włoszech podaje się ją na święta, jednak idealnie sprawdzi się także jako dodatek do kawy na co dzień. Jest bardzo sycąca dlatego już jeden jej kawałek wystarczy, by zaspokoić apetyt na słodkości.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić babkę panettone, która będzie idealnie wyrośnięta, a przy tym naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu, to ten przepis jest idealną inspiracją do stworzenia baby wprost idealnej. Z tej receptury powstaje babka bardzo miękka, pełna słodkiego smaku i bakalii. Warto jednak pamiętać, że do przygotowania tej babki warto mieć odpowiednią formę, która pozwoli ciastu na swobodne rośnięcie. Ze względu na długi czas oczekiwania ciasto bardzo wyrasta, przez co w normalnej blaszce się nie mieści i nie wychodzi, tak jak powinno.
Przepis na babkę panettone choć wydaje się bardzo skomplikowany, wcale taki nie jest. Warto jednak przygotować ciasto wcześniej, gdyż potrzebuje ono dość sporo czasu na odpowiednie wyrośnięcie.
To ciasto najlepiej smakuje z bakaliami. W tym przepisie zostały użyte orzechy włoskie, rodzynki i skóra z cytryny, jednak można swobodnie dodawać swoje ulubione. Świetnie sprawdzą się daktyle, czy migdały, a nawet czekolada. Jednak jej dodatek sprawi, że ciasto zmieni kolor na brązowy. Można również podawać to ciasto z kremem.
Alergeny w panettone
Lista alergenów dla panettone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze panettone
To ciasto, jak wszystkie słodycze nie powinno zbyt często gościć w diecie.
Energia i białka
(86g)
Węglowodany
(86g)
Tłuszcze
(86g)
Witaminy
(86g)
Składniki mineralne
(86g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.