Panettone

Opublikowano: 25.05.2021 r., 16:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto panettone na desce
Panettone
Panettone to pyszne ciasto, które świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Będzie również dobrą alternatywą dla tradycyjnej babki świątecznej.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
322 kcal
Kcal w porcji
86 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2,5 szklanki (320 g)
  • Drożdże świeże - 1/4 opakowania (20 g)
  • Mleko 2% (50 ml)
  • Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
  • Rodzynki - 2 garści (60 g)
  • Orzechy włoskie - 2 garść (60 g)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, rondelek, forma do panettone

Przepis na panettone krok po kroku

Mleko podgrzej, by było ciepłe ale nie gorące. Dodaj do niego 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj aż cukier się rozpuści. Dodaj drożdże i zostaw rozczyn na 15-20 min.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajko i pół kostki masła. Składniki dobrze razem wymieszaj, dodaj rodzynki, skórkę z cytryny i posiekane orzechy.

Dodawaj zaczyn małymi porcjami i wyrabiaj ciasto rękami. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrób ciasto jeszcze raz.

Formę do babki natłuść łyżką masła. Włóż ciasto do formy i zostaw na godzinę do ponownego wyrośnięcia.

W rondelku roztop pozostałe masło i polej wierzch babki.

Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na panettone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat panettone

Panettone to przepis na idealnie wyrośniętą, przepyszną drożdżową babkę. Pozwala na przeniesienie do swojej kuchni odrobiny włoskiego klimatu. Ta babka, choć wydaje się trudna, tak naprawdę jest bardzo łatwa. Pięknie się prezentuje i jest wspaniałą ozdobą stołu. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnej polskiej babki, gdyż jest bardziej puszysta, większa i ma wnętrze pyszne bardzo smacznych bakalii. To pomysł dla wszystkich tych, którym znudziła się klasyczna wersja i mają ochotę na małe eksperymenty w kuchni.

Ciasto włoskie panettone ma niezwykle słodki i wspaniały smak. Choć jest to ciasto drożdżowe, to całość jest bardzo miękka i lekka. To ciasto bardzo długo wyrasta, co sprawia że ma tak wspaniałą i nietypową strukturę.

Ta włoska babka drożdżowa będzie idealnym deserem na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy uroczystości. Tradycyjnie we Włoszech podaje się ją na święta, jednak idealnie sprawdzi się także jako dodatek do kawy na co dzień. Jest bardzo sycąca dlatego już jeden jej kawałek wystarczy, by zaspokoić apetyt na słodkości.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić babkę panettone, która będzie idealnie wyrośnięta, a przy tym naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu, to ten przepis jest idealną inspiracją do stworzenia baby wprost idealnej. Z tej receptury powstaje babka bardzo miękka, pełna słodkiego smaku i bakalii. Warto jednak pamiętać, że do przygotowania tej babki warto mieć odpowiednią formę, która pozwoli ciastu na swobodne rośnięcie. Ze względu na długi czas oczekiwania ciasto bardzo wyrasta, przez co w normalnej blaszce się nie mieści i nie wychodzi, tak jak powinno.

Przepis na babkę panettone choć wydaje się bardzo skomplikowany, wcale taki nie jest. Warto jednak przygotować ciasto wcześniej, gdyż potrzebuje ono dość sporo czasu na odpowiednie wyrośnięcie.

To ciasto najlepiej smakuje z bakaliami. W tym przepisie zostały użyte orzechy włoskie, rodzynki i skóra z cytryny, jednak można swobodnie dodawać swoje ulubione. Świetnie sprawdzą się daktyle, czy migdały, a nawet czekolada. Jednak jej dodatek sprawi, że ciasto zmieni kolor na brązowy. Można również podawać to ciasto z kremem.

Alergeny w panettone

Lista alergenów dla panettone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze panettone

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak wszystkie słodycze nie powinno zbyt często gościć w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kcal)
374.67
322.21
Białko (g)
7.11
6.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany (g)
41.39
35.60
Węglowodany przyswajalne (g)
39.66
34.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
1.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz (g)
20.69
17.79
Tłuszcze nasycone (g)
11.03
9.49
Tłuszcze nienasycone (g)
9.65
8.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.39
4.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.27
3.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
107.46
92.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(86g)
Witamina A (µg (mcg))
152.24
130.93
Witamina B6 (mg)
0.10
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.20
Witamina C (mg)
0.47
0.41
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.38
Witamina E (mg)
0.65
0.56
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
149.94
128.95
Tiamina (mg)
0.41
0.35
Ryboflawina (mg)
0.31
0.26
Niacyna (mg)
2.95
2.53
Foliany (µg (mcg))
102.38
88.05
Beta karoten (µg (mcg))
28.08
24.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód (mg)
34.42
29.60
Potas (mg)
178.29
153.33
Wapń (mg)
36.13
31.07
Fosfor (mg)
114.97
98.88
Magnez (mg)
22.95
19.74
Żelazo (mg)
3.46
2.98
Cynk (mg)
0.96
0.83
Miedź (mg)
0.20
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny panettone 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panettone

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
2,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Drożdże świeże
20 g
1/4 opakowania
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Rodzynki
60 g
2 garści
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
34.30