Pączki z lukrem
- Mąka pszenna typ 500 (600 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Cukier (50 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Masło - ćwierć kostki, roztopione i wystudzone (50 g)
- Spirytus (10 ml)
- Cukier puder (120 g)
- Marmolada (100 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na pączki z lukrem krok po kroku
W garnuszku podgrzej mleko, dodaj do niego drożdże, dwie łyżki mąki pszennej, połowę cukru i dokładnie wymieszaj. Składniki odstaw do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli.
Następnie do składników suchych dodaj przestudzone masło, spirytus, jajko, żółtka oraz wyrośnięte drożdże.
Ze składników zagnieść jednolite ciasto i odstaw je na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i rozciągnij je na dość cienki placek. Z placka wykrawaj krążki.
Na każdym krążku ułóż porcję marmolady i uformuj pączki. Pączki ułóż na blaszce i pozostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.
Pączki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W miseczce wymieszaj cukier puder oraz 4 łyżki stołowe soku z cytryny do uzyskania lukru.
Lukrem polej usmażone pączki i pozostaw do całkowitego zaschnięcia lukru.
Pączki podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat pączków z lukrem
Pączki z lukrem to słodkość, która najczęściej przygotowywana jest na tłusty czwartek - czyli ostatni czwartek przed wielkim postem. Domowe pączki z marmoladą smażone w głębokim tłuszczu to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Prosty przepis na pączki z lukrem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pączków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, mleko, jajka, żółtka jaj, masło, spirytus, cukier puder, marmolada, sól oraz sok z cytryny.
A jak zrobić pączki z lukrem? W garnuszku podgrzej mleko, dodaj do niego drożdże, dwie łyżki mąki pszennej, połowę cukru i dokładnie wymieszaj. Składniki odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli. Następnie do składników suchych dodaj przestudzone masło, spirytus, jajko, żółtka oraz wyrośnięte drożdże. Ze składników zagnieść jednolite ciasto i odstaw je na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i rozciągnij je na dość cienki placek. Z placka wykrawaj krążki. Na każdym krążku ułóż porcję marmolady i uformuj pączki. Pączki ułóż na blaszce i pozostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia. Pączki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. W miseczce wymieszaj cukier puder oraz 4 łyżki stołowe soku z cytryny do uzyskania lukru. Lukrem polej usmażone pączki i pozostaw do całkowitego zaschnięcia lukru.
Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk. Drożdże bogate są w biotynę, która spożywana w odpowiednio ilości sprawia, że włosy stają się sprężyste i mniej wypadają.
Podsumowując: domowe pączki z lukrem świetnie sprawdzą się jako deser dla dzieci i dorosłych. Warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty. Smaczne pączki można nadziać ulubionym kremem. Najlepsze pączki drożdżowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w pączkach z lukrem
Lista alergenów dla pączków z lukrem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze pączków z lukrem
Pączki z lukrem to doskonała propozycja na pyszny deser. Pączki smażone są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się ich osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
jajka,
jajka,
masło,
cukier,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.