Pączki z lukrem

Opublikowano: 28.08.2023 r., 12:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki z lukrem i kawa
Pączki z lukrem
Pączki z lukrem najczęściej przygotowywane są na tłusty czwartek. Pączki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 45 min
358 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (600 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Cukier (50 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Masło - ćwierć kostki, roztopione i wystudzone (50 g)
  • Spirytus (10 ml)
  • Cukier puder (120 g)
  • Marmolada (100 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, sitko, miseczka, ręcznik papierowy, kratka piekarnikowa, szklanka

Przepis na pączki z lukrem krok po kroku

W garnuszku podgrzej mleko, dodaj do niego drożdże, dwie łyżki mąki pszennej, połowę cukru i dokładnie wymieszaj. Składniki odstaw do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli.

Następnie do składników suchych dodaj przestudzone masło, spirytus, jajko, żółtka oraz wyrośnięte drożdże.

Ze składników zagnieść jednolite ciasto i odstaw je na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Następnie ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i rozciągnij je na dość cienki placek. Z placka wykrawaj krążki.

Na każdym krążku ułóż porcję marmolady i uformuj pączki. Pączki ułóż na blaszce i pozostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.

Pączki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

W miseczce wymieszaj cukier puder oraz 4 łyżki stołowe soku z cytryny do uzyskania lukru.

Lukrem polej usmażone pączki i pozostaw do całkowitego zaschnięcia lukru.

Pączki podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na pączki z lukrem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat pączków z lukrem

Pączki z lukrem to słodkość, która najczęściej przygotowywana jest na tłusty czwartek - czyli ostatni czwartek przed wielkim postem. Domowe pączki z marmoladą smażone w głębokim tłuszczu to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Prosty przepis na pączki z lukrem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pączków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, mleko, jajka, żółtka jaj, masło, spirytus, cukier puder, marmolada, sól oraz sok z cytryny.

A jak zrobić pączki z lukrem? W garnuszku podgrzej mleko, dodaj do niego drożdże, dwie łyżki mąki pszennej, połowę cukru i dokładnie wymieszaj. Składniki odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli. Następnie do składników suchych dodaj przestudzone masło, spirytus, jajko, żółtka oraz wyrośnięte drożdże. Ze składników zagnieść jednolite ciasto i odstaw je na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i rozciągnij je na dość cienki placek. Z placka wykrawaj krążki. Na każdym krążku ułóż porcję marmolady i uformuj pączki. Pączki ułóż na blaszce i pozostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia. Pączki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. W miseczce wymieszaj cukier puder oraz 4 łyżki stołowe soku z cytryny do uzyskania lukru. Lukrem polej usmażone pączki i pozostaw do całkowitego zaschnięcia lukru.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk. Drożdże bogate są w biotynę, która spożywana w odpowiednio ilości sprawia, że włosy stają się sprężyste i mniej wypadają.

Podsumowując: domowe pączki z lukrem świetnie sprawdzą się jako deser dla dzieci i dorosłych. Warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty. Smaczne pączki można nadziać ulubionym kremem. Najlepsze pączki drożdżowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w pączkach z lukrem

Lista alergenów dla pączków z lukrem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pączków z lukrem

na 100g gotowej potrawy

Pączki z lukrem to doskonała propozycja na pyszny deser. Pączki smażone są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się ich osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
551.90
358.73
Białko (g)
4.98
3.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
29.66
19.28
Węglowodany przyswajalne (g)
29.52
19.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
46.11
29.97
Tłuszcze nasycone (g)
5.28
3.43
Tłuszcze nienasycone (g)
40.83
26.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
29.10
18.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
11.73
7.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.38
33.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
10.62
6.90
Potas (mg)
66.07
42.95
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.49
15.92
Żelazo (mg)
1.61
1.04
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z lukrem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków z lukrem

Koszt składników
79.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
50 g
ćwierć kostki, roztopione i wystudzone
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Spirytus
10 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 ml
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Marmolada
100 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 100 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
79.50