Dania z marmoladą

dania z marmoladą

Dania z marmoladą to doskonały wybór na słodką przekąskę, którą można podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. W zależności od chęci możemy przygotować ciasto z marmoladą, smaczne rogaliki, pączki lub drożdżówki. Marmoladę możemy wykorzystać także do przygotowania śniadań na słodko, ponieważ świetnie sprawdzą się jako dodatek do placków, naleśników czy omletów na słodko. Dania z wykorzystaniem marmolady są stosunkowo proste do wykonania a przy są bardzo smaczne.

Dania z marmoladą - polecane przepisy

Dania z marmoladą - pozostałe przepisy

Dania z marmoladą - propozycje dań i ciast z dodatkiem marmolady

Dania z marmolady są bardzo smaczne, ponieważ produkt ten najczęściej wykorzystuje się do przygotowania dań na słodko. Z marmolady możemy przygotować pyszny deser, który świetnie sprawdzi się podane jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatek marmolady do wypieków stawiam, że stają się one bardziej wilgotne oraz słodkie. Z dodatkiem marmolady możemy przygotować smaczne ciasto, rogaliki, pączki, drożdżówki lub śniadania podawane na słodko. W artykule tym dowiesz się jak zrobić dobre dania z wykorzystaniem marmolady.

Właściwości marmolady w kuchni i dla zdrowia

Marmolada – krótki opis produktu spożywczego

Marmolada to produkt, który uzyska je się z przetartych owoców. Owoce do przygotowania marmolady przeciera się przez specjalne sitko i gotuję z cukrem. W odróżnieniu od dżemu czy konfitury w marmoladzie nie znajdziemy owoców w całości – marmolada przygotowana jest formie gładkiej konsystencji. Do przygotowania marmolady najlepiej wykorzystać owoce, które bardzo łatwo rozpadają się podczas gotowania. Do owoców tych możemy zaliczyć jabłka, gruszki, brzoskwinia czy truskawki.

Jak przygotować domową marmoladę

  1. Owoce do przygotowania marmolady umyj, obierz ze skórki lub oczyść z szypułek (w zależności od użytych owoców) oraz pozbaw pestek.
  2. Owoce pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Tak przygotowane owoce rozgotuje w garnuszku.
  4. Owoce po gotowaniu przetrzyj przez sitko a uzyskany przecier podgrzej w rondelku.
  5. Gdy owoce zaczyna gęstnieć dodaj do nich cukier i cały czas mieszaj – proces ten powinien trwać około 10 minut.
  6. Gorąco marmoladę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je przykrywkami a następnie odwrócić do góry dnem. Tak przygotowane słoiki nakryj kocem, po ostudzeniu ustaw słoiki w chłodne miejsce.

Wykorzystanie marmolady w kuchni

Przepisy na dania z wykorzystaniem marmolady z reguły są bardzo proste do wykonania. Marmolada świetnie sprawdzi się jako słodkie, owocowe smarowidło do pieczywa – możemy wykorzystać ją do posmarowania tostów, bułeczek czy chleba. Marmolada świetnie sprawdzi się również jako słodki dodatek do naleśników. Marmoladę możemy wykorzystać do przygotowania pysznych deserów do których możemy zaliczyć ciastka, ciasta, rogaliki czy pączki. Doskonałym pomysłem na szybkie przygotowanie smacznej przekąski jest posmarowanie ciasta francuskiego marmoladą i upieczenie go - tak przygotowany deser doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty.

Marmolada stanowić będzie również doskonały dodatek do śniadań podawanych na słodko. Marmoladą możemy posmarować pyszne pancake lub dodać je jako słodki dodatek do owsianek. Istnieje wiele różnych pomysłów na wykorzystanie marmolady w diecie. Na jej bazie możemy przygotować dania wegańskie, wegetariańskie a także bezglutenowe. Marmolada w kuchni świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców.

Przykładowe propozycje na dania z marmoladą i ich krótki opis

Murzynek z marmoladą

Murzynek z marmoladą stanowi doskonałą propozycję na smaczny i słodki deser, możemy podać go podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi z dodatkiem kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska dla dzieci podana z dodatkiem kakao. Przepis na ciasto z marmoladą jest stosunkowo prosty, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, mąka pszenna, mleko spożywcze, kakao, marmolada wieloowocowa, jajka oraz soda oczyszczona. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Kolejnym atutem ciasto jest jego szybkość w przygotowaniu - dlatego świetnie sprawdzi się jeśli nie mamy czasu na przygotowanie bardziej złożonego ciasta a mamy ochotę na coś słodkiego. Wykorzystanie marmolady do przełożenia ciasta sprawia, że jest ono bardziej wilgotne – tradycyjny murzynek przygotowywany jest bez dodatku marmolady.

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą możemy podać z dodatkiem kawy i herbaty, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Rogaliki świetnie sprawdzą się również podane podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do ich wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło roślinne, mąka pszenna, mleko spożywcze, drożdże świeże, jajka, cukier puder, marmolada, cukier oraz ekstrakty wanilinowy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Przepis na rogaliki z marmoladą jest bardzo prosty, dlatego warto włączyć go do swojej kuchni. Dodatkowo rogaliki doskonale smakują na zimno, dlatego bez problemu możemy zabrać je ze sobą w podróż lub do pracy. Rogaliki z nadzieniem z marmolady świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska dla dzieci, którą możemy podać dodatkiem kakao przygotowanym na mleku.

Pączki z marmoladą

Pączki stanowią tradycyjne danie kuchni polskiej, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego wykonanego najczęściej z mąki pszennej. Przygotowane ciasto drożdżowe formuje się na kształt lekko spłaszczone kulki i smażę się jedna głębokim tłuszczu. Usmażone pączki powinny być koloru ciemna zło tego lub jasnozłotego. Pączki po przygotowaniu nadziewane są najczęściej konfiturą lub marmoladą. Jako nadzienie do pączków można wykorzystać również budyń, czekoladę, masę twarogową lub masę toffi. W sklepie możemy kupić pączki oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem. Pączki z marmoladą według przepisu na stronie są stosunkowo proste do przygotowania. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, masło, drożdże, spirytus, marmolada, cukier, cukier wanilinowy oraz olej rzepakowy do usmażenia pączków. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnej cenie. Pączki można przygotować jako smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Desery w postaci pączków chętnie spożywane są w tłusty czwartek.

Ciasto drożdżowe z marmoladą

Ciasto drożdżowe z marmoladą to kolejny pomysł na smaczną przekąskę, którą można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Wypiek ten doskonale smakuje również z dodatkiem kakao, dlatego bez obawy możemy podać go dla dzieci. Przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, dlatego warto wypróbować go w swojej kuchni. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko, jajka oraz marmolada. Produkty do przygotowania ciasta są dostępne w większości sklepów spożywczych a ich ceny są przystępne. Szybkie ciasto drożdżowe z marmoladą możesz przygotować z kruszonką lub bez – obie wersje ciasta są bardzo smaczne. Desery z wykorzystaniem ciasta drożdżowego i marmolady bez obawy możemy zabrać ze sobą w dłuższą podróż lub do pracy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto