Pączki hiszpańskie
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło (230 g)
- Jajko (8 szt.)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
- Cukier puder (150 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
Przepis na pączki hiszpańskie krok po kroku
W garnku umieść masło, wlej 500 ml wody i podgrzej, aż masło się rozpuści.
Do gorącej masy dodaj mąkę pszenną i zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę z masłem i odstaw do wystygnięcia.
Do schłodzonej masy dodaj do niej jajka i zmiksuj.
Ciasto przełóż w rękaw cukierniczy z końcówką o kształcie gwiazdki.
Papier do pieczenia podziel na kawałki odpowiadające wielkością jednemu pączkowi.
Do garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury około 170-180 stopni C, kontroluj temperaturę przez cały proces smażenia.
Na papier do pieczenia wyciśnij ciasto, nadając mu kształt gniazda.
Pączki razem z papierem umieść w gorącym oleju, po chwili papier sam odejdzie od pączka, wyjmij go.
Smaż pączki przez około 5 minut na stronę.
W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
Wystudzone pączki polej lukrem.
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Chatka puchatka (ciasto)
-
Tort bez pieczenia
-
Rafaello na krakersach
-
Ciasto balowe
-
Ciasto snickers bez pieczenia
-
Sernik bez pieczenia
-
Babka z mikrofali
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Góra lodowa bez pieczenia
-
Tort lodowy
-
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
-
Ciasto bez pieczenia z galaretką
-
Napoleonka na krakersach
-
Szybkie ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat pączków hiszpańskich
Pączki hiszpańskie to pomysł na pyszne gniazdka do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na pączki hiszpańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je usmażyć. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cukier puder, sok z cytryny, olej rzepakowy.
Jak zrobić pączki hiszpańskie? W garnku umieść masło, wlej wodę i podgrzej, aż masło się rozpuści. Do gorącej masy dodaj mąkę pszenną i zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę z masłem i odstaw do wystygnięcia. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej jajka i zmiksuj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę wody. Ciasto przełóż w rękaw cukierniczy z końcówką o kształcie gwiazdki. Papier do pieczenia podziel na kawałki odpowiadające wielkością jednemu pączkowi. Do garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury około 170-180 stopni, kontroluj temperaturę przez cały proces smażenia. Na papier do pieczenia wyciśnij ciasto w kształcie gniazda. Pączki razem z papierem umieść w gorącym oleju, po chwili papier sam odejdzie od pączka, wyjmij go. Smaż pączki, aż będą rumiane, powinno to potrwać około 5 minut z każdej strony. W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Wystudzone pączki polej lukrem.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.
Podsumowując sprawdzony przepis na ciasto parzone daje gwarancje na najlepsze pączki hiszpańskie. Nie obawiaj się wykonania pączków, gdyż jest ono bardzo proste. Pyszne pączki z ciasta parzonego są dużo szybsze do zrobienia niż tradycyjne pączki drożdżowe. Pączki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu, można je przechowywać pod przykryciem przez 2 dni.
Alergeny w pączkach hiszpańskich
Lista alergenów dla pączków hiszpańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pączków hiszpańskich
Pączki hiszpańskie to deser zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Mąka pszenna zawiera gluten, więc deser nie nadaje się dla osób z celiakią.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.