Pączek wiedeński
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 3/4 kostki (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Spirytus - 1 łyżka (10 ml)
- Olej rzepakowy (1000 ml)
- Cukier puder - 1 szklanka (250 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na pączek wiedeński krok po kroku
W garnku zagotuj wodę - 2 szklanki i dodaj masło.
Na chwilę przestań ogrzewać zawartość garnka, dodaj mąkę i wymieszaj całą masę.
Znów zacznij podgrzewać całą masę, wciąż mieszając. Gdy zacznie ona odchodzić od ścianek garnka, ściągnij z ognia i ostudź.
Dodawaj po jedynym jajku i ucieraj ciasto za pomocą miksera.
Na końcu dodaj spirytus i wymieszaj.
Z papieru do pieczenia wytnij około 15 kwadratów i posmaruj je niewielką ilością oleju.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego o dowolnej końcówce.
Wyciskaj ciasto w kształt koła na przygotowane kwadraty.
W garnku mocno rozgrzej olej rzepakowy i wkładaj po kolei nasze pączki razem z papierem.
Po chwili wyciągnij papier za pomocą szczypiec, a gniazdko, gdy delikatnie się zarumieni.
Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju ściekł.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i posmaruj gniazdka.
-
Legumina
-
Ciasteczka owsiane fit
-
Ciastka kokosowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Krem patissiere
-
Brownie z buraka
-
Fit sernik na zimno
-
Budyń bez cukru
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasteczka z mlekiem w proszku
-
Ciastka marchewkowe
-
Sernik bez cukru
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Lody pistacjowe
-
Tarta rustykalna
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Wegańska czekolada
-
Słodycze bez cukru
Więcej informacji na temat pączka wiedeńskiego
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które na pewno masz w domu. Dodatkowo cukier puder i sok z cytryny do wykonania lukru.
Z tych kilku składników w nie całą godzinę powstaną nasze pyszne gniazdka.
To świetny pomysł na łatwe, domowe łakocie, które będą dobre dla całej rodziny.
Zatem, jak zrobić pączki wiedeńskie?
Zaczniemy od przygotowania ciasta. Najpierw do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia, po chwili dodaj kostkę masła. W momencie, gdy masło się rozpuści, przestań ogrzewać i dodaj mąkę pszenną, energicznie mieszając. Ponownie zacznij podgrzewać masę, energicznie mieszając, ponieważ może szybko się przypalić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka, ściągnij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Następnie dodawaj po 1 jajku i ucieraj, najlepiej za pomocą miksera. Na samym końcu dodaj spirytus i wymieszaj całość. Z arkusza papieru do pieczenia wytnij 15 kwadratów i posmaruj je niewielką ilością oleju rzepakowego przy pomocy pędzelka. Następnie przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego o dowolnej końcówce. Najlepiej jednak sprawdzi się ta charakterystycznie zakończoną gwiazdką. Wyciskaj ciasto w kształt koła na przygotowane wcześniej kwadraty z papieru. Do garnka wlej olej rzepakowy i mocno rozgrzej. To jest bardzo ważne, ponieważ, gdy zaczniesz smażyć gniazdka na zimnym oleju, jego znaczna część wsiąknie w ciasto. Aby sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę wystarczy, że wylejesz odrobinę ciasta na jego powierzchnię. Gdy olej będzie odpowiednio nagrzany, ciasto automatycznie zacznie się rumienić. W tym momencie możemy zacząć smażenie, wystarczy, że kwadrat z ciastem włożysz do garnka z nagrzanym olejem. Śmiało możesz włożyć wraz z papierem, który po chwili wyciągniemy, oczywiście za pomocą szczypiec. Gniazdka wyciągnij łyżką cedzakową, gdy się zarumienią. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Dodatkowo możesz przygotować lukier, wystarczy, że wymieszasz cukier puder z sokiem z cytryny lub wodą.
Co ciekawe, w tradycyjnym przepisie na pączki wiedeńskie nie dodaje się cukru, jednak są one smażone na głębokim tłuszczu, dlatego nie powinniśmy spożywać ich codziennie.
Skoro już znacz przepis na pączki wiedeńskie, spróbuj zrobić sam najlepsze pączki z ciasta parzonego.
Alergeny w pączku wiedeńskim
Lista alergenów dla pączka wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pączka wiedeńskiego
Jak widzisz po składnikach, gniazdka nie zawierają cukru w swoim składzie, ale są smażone na głębokim tłuszczu. Dlatego nie powinniśmy spożywać ich codziennie.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.