Przepis na budyń bez cukru krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
erytrytol
To będzie niezbędne
garnek, blender

Zblenduj banana z 300 ml mleka i ekstraktem waniliowym.

Wlej do garnuszka i zagotuj.

W tym czasie w pozostałe 100 ml mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Wlej mąkę z mlekiem do garnuszka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Budyń bez cukru w białej miseczce
Budyń bez cukru
Koszt przygotowania dania
2.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
239 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
80

Budyń bez cukru - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o budyniu bez cukru

Waniliowy budyń bez cukru z dodatkiem banana to pyszny deser dla wszystkich członków rodziny, małych i dużych. Jest niesamowicie smaczny i sycący.

Przepis na budyń bez cukru jest bardzo prosty w wykonaniu. Gotuje się go standardowo na mleku, ale można również wykorzystać napoje roślinne, np. migdałowe lub sojowe. Jeśli nie chcesz używać ekstraktu waniliowego, możesz użyć innego aromatu i zrobić np. budyń śmietankowy bez cukru. W każdym wydaniu jest naprawdę pyszny. Deser bez cukru to szczególnie dobry pomysł na danie dla dzieci. W diecie najmłodszych nie powinno być dodatku cukru. Podwieczorki często kojarzą się ze słodkim smakiem, dlatego warto mieć pod ręką przepis na deser bez cukru, który również będzie słodki. Mam nadzieję, że nasz przepis pokazał Ci jak zrobić budyń bez cukru w łatwy i smaczny sposób.

Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga. To naprawdę smaczny pomysł na szybką przekąskę!

Banany to także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.

Wartości odżywcze budyniu bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
85.70 kcal
239.95 kcal
Białko
3.10 g
8.67 g

Węglowodany w budyniu bez cukru

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
14.23 g
39.84 g
Węglowodany przyswajalne
13.26 g
37.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
2.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
2.11 g
5.90 g
Tłuszcze nasycone
1.13 g
3.16 g
Tłuszcze nienasycone
0.98 g
2.74 g
Tłuszcze jednonasycone
0.29 g
0.81 g
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.19 g
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol
5.67 mg
15.89 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na budyń bez cukru

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
59.50 µg (mcg)
166.61 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.49 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.26 mg
6.33 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.78 µg (mcg)
2.18 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol
58.87 µg (mcg)
164.82 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.69 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
1.11 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
7.45 µg (mcg)
20.85 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.66 µg (mcg)
21.45 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na budyń bez cukru

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
31.77 mg
88.96 mg
Potas
259.86 mg
727.60 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
95.04 mg
266.10 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
89.65 mg
251.01 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
18.87 mg
52.82 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.15 mg
0.43 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.38 mg
1.05 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny budyniu bez cukru 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w budyniu bez cukru

Lista alergenów dla budyniu bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania budyniu bez cukru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Ekstrakt waniliowy
4 ml
2/3 łyżeczki
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.78
Za 4 ml
Koszt składników
10.05
Jak oceniasz przepis na budyń bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób