Przepis na pączek wiedeński krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, mikser, papier do pieczenia, miska, ręcznik papierowy, rękaw cukierniczy

W garnku zagotuj wodę i dodaj masło.

Na chwilę przestań ogrzewać zawartość garnka, dodaj mąkę i wymieszaj całą masę.

Znów zacznij podgrzewać całą masę, wciąż mieszając. Gdy zacznie ona odchodzić od ścianek garnka, ściągnij z ognia i ostudź.

Dodawaj po jedynym jajku i ucieraj ciasto za pomocą miksera.

Na końcu dodaj spirytus i wymieszaj.

Z papieru do pieczenia wytnij około 15 kwadratów i posmaruj je niewielką ilością oleju.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego o dowolnej końcówce.

Wyciskaj ciasto w kształt koła na przygotowane kwadraty.

W garnku mocno rozgrzej olej rzepakowy i wkładaj po kolei nasze pączki razem z papierem.

Po chwili wyciągnij papier za pomocą szczypiec, a gniazdko, gdy delikatnie się zarumieni.

Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju ściekł.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i posmaruj gniazdka.

Często zadawane pytania

pączek wiedeński
Pączek wiedeński
Koszt przygotowania dania
21.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
505 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Pączek wiedeński - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pączku wiedeńskim

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które na pewno masz w domu. Dodatkowo cukier puder i sok z cytryny do wykonania lukru.

Z tych kilku składników w nie całą godzinę powstaną nasze pyszne gniazdka.

To świetny pomysł na łatwe, domowe łakocie, które będą dobre dla całej rodziny.

Zatem, jak zrobić pączki wiedeńskie?

Zaczniemy od przygotowania ciasta. Najpierw do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia, po chwili dodaj kostkę masła. W momencie, gdy masło się rozpuści, przestań ogrzewać i dodaj mąkę pszenną, energicznie mieszając. Ponownie zacznij podgrzewać masę, energicznie mieszając, ponieważ może szybko się przypalić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka, ściągnij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Następnie dodawaj po 1 jajku i ucieraj, najlepiej za pomocą miksera. Na samym końcu dodaj spirytus i wymieszaj całość. Z arkusza papieru do pieczenia wytnij 15 kwadratów i posmaruj je niewielką ilością oleju rzepakowego przy pomocy pędzelka. Następnie przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego o dowolnej końcówce. Najlepiej jednak sprawdzi się ta charakterystycznie zakończoną gwiazdką. Wyciskaj ciasto w kształt koła na przygotowane wcześniej kwadraty z papieru. Do garnka wlej olej rzepakowy i mocno rozgrzej. To jest bardzo ważne, ponieważ, gdy zaczniesz smażyć gniazdka na zimnym oleju, jego znaczna część wsiąknie w ciasto. Aby sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę wystarczy, że wylejesz odrobinę ciasta na jego powierzchnię. Gdy olej będzie odpowiednio nagrzany, ciasto automatycznie zacznie się rumienić. W tym momencie możemy zacząć smażenie, wystarczy, że kwadrat z ciastem włożysz do garnka z nagrzanym olejem. Śmiało możesz włożyć wraz z papierem, który po chwili wyciągniemy, oczywiście za pomocą szczypiec. Gniazdka wyciągnij łyżką cedzakową, gdy się zarumienią. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Dodatkowo możesz przygotować lukier, wystarczy, że wymieszasz cukier puder z sokiem z cytryny lub wodą.

Co ciekawe, w tradycyjnym przepisie na pączki wiedeńskie nie dodaje się cukru, jednak są one smażone na głębokim tłuszczu, dlatego nie powinniśmy spożywać ich codziennie.

Skoro już znacz przepis na pączki wiedeńskie, spróbuj zrobić sam najlepsze pączki z ciasta parzonego.

Wartości odżywcze pączka wiedeńskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
632.11 kcal
505.69 kcal
Białko
3.58 g
2.86 g

Węglowodany w pączku wiedeńskim

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
21.62 g
17.29 g
Węglowodany przyswajalne
21.61 g
17.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
59.18 g
47.35 g
Tłuszcze nasycone
9.65 g
7.72 g
Tłuszcze nienasycone
49.54 g
39.63 g
Tłuszcze jednonasycone
35.58 g
28.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
13.96 g
11.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
72.11 mg
57.69 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pączek wiedeński

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pączek wiedeński

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
21.11 mg
16.89 mg
Potas
38.76 mg
31.01 mg
Wapń
12.60 mg
10.08 mg
Żelazo
0.94 mg
0.75 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pączka wiedeńskiego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączku wiedeńskim

Lista alergenów dla pączka wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pączka wiedeńskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
3/4 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Spirytus
10 ml
1 łyżka
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 ml
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
65.00
Jak oceniasz przepis na pączek wiedeński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.7% osób