Przepis na ciasteczka owsiane fit krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Jabłka umyj i zetrzyj na tarce.

Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj razem z jajkami, masłem orzechowym, łyżeczką cynamonu i posiekanymi orzechami.

Do jabłka dodaj płatki i masę z bananem i dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką masę owsianą.

Piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Na drewnianym stole leżą 3 ciasteczka owsiane, ułożone jedno na drugim. Obok znajdują się orzechy włoskie i cynamon a w tle widoczne jest więcej ciasteczek, pokrojone jabłko i miód.
Ciasteczka owsiane fit
Koszt przygotowania dania
11.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
149 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
39

Ciasteczka owsiane fit - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach owsianych fit

Ciasteczka owsiane fit to pyszne, słodkie ciasteczka z płatków owsianych z orzechami, bez dodatku cukru. Słodzone są jedynie owocami. Dodatkowo mogą je jeść osoby z celiakią, pod warunkiem, że płatki owsiane będą bezglutenowe. Poza tym są to szybkie i bardzo proste ciastka.

Jak zrobić ciasteczka owsiane?

Przepis na fit ciasteczka owsiane zaczynamy od owoców, które będą źródłem słodyczy w naszych ciasteczkach. Jabłko myjemy i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Możesz obrać jabłko, ale bardziej wartościowe będzie ono ze skórką. Najlepiej wybrać słodkie jabłka, bo to w dużej mierze one będą odpowiadały za słodycz naszych ciasteczek. Jeżeli będziesz używać kwaśnej odmiany jabłek, to może być konieczne dodanie słodzika. Orzechy drobno siekamy, możesz też zostawić kilka do ozdoby. W misce rozgniatamy widelcem banana. Dodajemy do niego jajko i masło orzechowe. Jeśli chcesz mieć wegańskie ciasteczka, to możesz zastąpić jajko, dodatkowym bananem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko, posiekane orzechy i płatki owsiane. Jeżeli chcesz kakaowe ciasteczka, to dodaj do masy także kakao. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masa powinna być dosyć gęsta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a na blachę wykładamy papier do pieczenia. Przy pomocy łyżki wykładamy ciasteczka na blaszkę do pieczenia. Na wierzchu każdego ciasteczka możesz ułożyć większe kawałki orzechów do ozdoby. Pieczemy ciasteczka około 15 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej zostawić ciasteczka, aby trochę przestygły. W ten prosty i szybki sposób uzyskujemy pyszne, kruche ciastka owsiane z orzechami i jabłkiem.

Takie ciasteczka będą smacznym deserem dla dzieci i dorosłych. Możesz też stworzyć z nich pełnowartościową przekąskę, podając je z twarożkiem lub jogurtem, dzięki czemu taka przekąska będzie zawierała więcej białka, ponieważ same ciasteczka są głównie źródłem węglowodanów i tłuszczu. Oczywiście twaróg lub pokruszone tofu możesz też dodać bezpośrednio do ciasteczek, ale będą wtedy mniej słodkie. Dodatkowo w przypadku tofu mogą też wymagać więcej masła orzechowego, ponieważ pokruszone tofu jest dosyć suche.

Wartości odżywcze ciasteczek owsianych fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kalorie)
199.61 kcal
149.71 kcal
Białko
6.50 g
4.87 g

Węglowodany w ciasteczkach owsianych fit

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany
21.12 g
15.84 g
Węglowodany przyswajalne
17.49 g
13.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.63 g
2.72 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz
10.77 g
8.08 g
Tłuszcze nasycone
2.57 g
1.93 g

Witaminy w przepisie na ciasteczka owsiane fit

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6
0.18 mg
0.14 mg
Witamina E
0.95 mg
0.71 mg
Brak danych dla: płatki owsiane.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.16 mg
Niacyna
1.30 mg
0.98 mg
Foliany
28.30 µg (mcg)
21.23 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka owsiane fit

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód
52.41 mg
39.31 mg
Potas
236.90 mg
177.68 mg
Wapń
28.61 mg
21.46 mg
Fosfor
139.29 mg
104.47 mg
Magnez
50.20 mg
37.65 mg
Żelazo
1.24 mg
0.93 mg
Cynk
1.11 mg
0.83 mg
Miedź
0.20 mg
0.15 mg
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek owsianych fit 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach owsianych fit

Lista alergenów dla ciasteczek owsianych fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasteczek owsianych fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
110 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 110 g
Jabłko
360 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
60 g
3 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 60 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Liczba porcji:
Koszt składników
30.80
Jak oceniasz przepis na ciasteczka owsiane fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób