Przepis na lody pistacjowe krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, pojemnik zamykany, pojemnik blendera

Pistacje obieramy i blendujemy z pozostałymi składnikami.

Chowamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.

lody pistacjowe
lody pistacjowe
Koszt przygotowania dania
45.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
464 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Lody pistacjowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lodach pistacjowych

Domowe lody pistacjowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo orzechowo-pistacjowe, a przede wszystkim zdrowe! To zdecydowanie lepsza alternatywa dla gotowych, sklepowych lodów, które nie dość, że są bardziej kaloryczne i mają więcej cukru i tłuszczu, na ogół są też pełne substancji dodatkowych, które są całkowicie zbędne jeśli zdecydujesz się na to, aby własne fit lody pistacjowe przygotować w domu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego zdecydowanie warto znać przepis na lody pistacjowe i sięgać po niego w czasie upałów. Jak zrobić domowe lody pistacjowe? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Możesz przygotować je jako tradycyjne lody mleczne - oprócz pistacji przygotuj również mleko lub jogurt, ewentualnie śmietankę, pamiętaj jednak, że jest ona bardziej kaloryczna. Jak widzisz, lody przygotowuje się bez jajek, jeśli dodatkowo zrobisz je z mleka roślinnego, na przykład owsianego, sojowego, czy migdałowego, powstaną przepyszne, domowe, orzechowe lody wegańskie. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych tych przepysznych pistacjowych lodów zajmie Ci nie więcej niż kilkanaście minut. Co więcej, nie potrzeba do tego żadnych profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Z tym przepisem poradzi sobie nawet najbardziej początkujący kucharz, nie musisz się więc obawiać jeśli nigdy wcześniej samodzielnie nie przygotowywałaś/przygotowywałeś lodów. Lody pistacjowe smakują przepysznie i świetnie orzeźwiają. Możesz dodać do nich świeże listki mięty lub odrobinę soku z cytryny i mięty, opcjonalnie także inne orzechy, lub na przykład kakao, ciemne i naturalne bez cukru. Lody pistacjowe są przepyszne same w sobie, możesz podawać je jako dodatek do słodkich ciast, naleśników, czy gofrów. W każdej z tych wersji będą wyborne. Jeśli nie wiesz jak zrobić lody pistacjowe, które będą przepysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny, koniecznie poznaj nasz przepis, a na pewno się nie zawiedziesz.

Wartości odżywcze lodów pistacjowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
13.84 g
13.84 g

Węglowodany w lodach pistacjowych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
24.96 g
24.96 g
Węglowodany przyswajalne
18.52 g
18.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.44 g
6.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
38.01 g
38.01 g
Tłuszcze nasycone
14.34 g
14.34 g
Tłuszcze nienasycone
23.68 g
23.68 g

Składniki mineralne w przepisie na lody pistacjowe

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
3.76 mg
3.76 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów pistacjowych 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lodach pistacjowych

Lista alergenów dla lodów pistacjowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania lodów pistacjowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pistacje
500 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koszt składników
68.00
Jak oceniasz przepis na lody pistacjowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób