Orzechowiec bez pieczenia

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser orzechowy na ciemnym tle.
Orzechowiec bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które możesz podać z dodatkiem kawy i herbaty podczas imprez. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
424 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Masło - w temperaturze pokojowej (200 g)
  • Mleko 2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Budyń (proszek) (120 g)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Herbatniki - maślane (180 g)
  • Herbatniki kakaowe (90 g)
  • Kajmak (500 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na orzechowiec bez pieczenia krok po kroku

W jednej szklance mleka wymieszaj budynie do ich całkowitego rozpuszczenia.

W garnku zagotuj pozostałe mleko oraz cukier.

Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną, dodaj budyń rozmieszany w mleku i gotuj kilka minut, do uzyskania gęstego budyniu.

Ugotowany budyń zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.

Masło zmiksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy.

Następnie do masła dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu i miksuj do uzyskania jednolitego kremu. Przygotowywanie kremu zakończ w momencie wykorzystania całego budyniu.

Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę jednych herbatników. Na herbatniki wyłóż połowę kremu budyniowego i wyrówna go.

Następnie na krem ułóż ciemne herbatniki, pozostały krem budyniowy oraz jasne herbatniki.

Ostatnią warstwę herbatników posmaruj kajmakiem i posyp go posiekanymi orzechami.

Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na noc.

Jak oceniasz przepis na orzechowiec bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat orzechowca bez pieczenia

Orzechowiec bez pieczenia przygotowywany jest na herbatnikach z dodatkiem masy budyniowej. Pyszne ciasto bez pieczenia stanowi doskonałą propozycję na dodatek do kawy i herbaty. Ciasto możesz przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne i ze znajomymi. Sprawdzony przepis na ciasto orzechowe bez pieczenia jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mleko, budyń, cukier, herbatniki maślane, herbatniki kakaowe, kajmak oraz orzech włoskie.

A jak zrobić orzechowca bez pieczenia? W jednej szklance mleka wymieszaj budynie do ich całkowitego rozpuszczenia. W garnku zagotuj pozostałe mleko oraz cukier. Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną, dodaj budyń rozmieszany w mleku i gotuj kilka minut, do uzyskania gęstego budyniu. Ugotowany budyń zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia. Masło zmiksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie do masła dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu i miksuj do uzyskania jednolitego kremu. Przygotowywanie kremu zakończ w momencie wykorzystania całego budyniu. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę jednych herbatników. Na herbatniki wyłóż połowę kremu budyniowego i wyrówna go. Następnie na krem ułóż ciemne herbatniki, pozostały krem budyniowy oraz jasne herbatniki. Ostatnią warstwę herbatników posmaruj kajmakiem i posyp go posiekanymi orzechami. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na noc.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.

Podsumowując orzechowiec bez pieczenia to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto odstawić je do lodówki na noc. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w orzechowcu bez pieczenia

Lista alergenów dla orzechowca bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Herbatniki
    • Herbatniki kakaowe
    • kajmak
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Herbatniki kakaowe
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze orzechowca bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Orzechowiec bez pieczenia to doskonała propozycja na smaczny dodatek doi kawy i herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
282.90
424.35
Białko (g)
5.20
7.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
29.35
44.03
Węglowodany przyswajalne (g)
28.50
42.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
16.69
25.04
Tłuszcze nasycone (g)
7.67
11.51
Tłuszcze nienasycone (g)
9.02
13.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.38
6.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.64
6.96
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.22
42.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
110.06
165.09
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.54
Witamina C (mg)
0.79
1.18
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.77
Witamina E (mg)
0.27
0.41
Retinol (µg (mcg))
108.65
162.97
Tiamina (mg)
0.12
0.19
Ryboflawina (mg)
0.21
0.32
Niacyna (mg)
0.71
1.07
Foliany (µg (mcg))
26.26
39.39
Beta karoten (µg (mcg))
18.80
28.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
224.49
336.74
Potas (mg)
202.35
303.53
Wapń (mg)
138.84
208.26
Fosfor (mg)
184.48
276.72
Magnez (mg)
26.39
39.58
Żelazo (mg)
0.61
0.92
Cynk (mg)
0.69
1.04
Miedź (mg)
0.16
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny orzechowca bez pieczenia 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania orzechowca bez pieczenia

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Budyń (proszek)
120 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Herbatniki
180 g
maślane
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.70
Za 180 g
Herbatniki kakaowe
90 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 90 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Koszt składników
49.50