Orzechowiec bez pieczenia
- Masło - w temperaturze pokojowej (200 g)
- Mleko 2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Budyń (proszek) (120 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Herbatniki - maślane (180 g)
- Herbatniki kakaowe (90 g)
- Kajmak (500 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
Przepis na orzechowiec bez pieczenia krok po kroku
W jednej szklance mleka wymieszaj budynie do ich całkowitego rozpuszczenia.
W garnku zagotuj pozostałe mleko oraz cukier.
Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną, dodaj budyń rozmieszany w mleku i gotuj kilka minut, do uzyskania gęstego budyniu.
Ugotowany budyń zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.
Masło zmiksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy.
Następnie do masła dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu i miksuj do uzyskania jednolitego kremu. Przygotowywanie kremu zakończ w momencie wykorzystania całego budyniu.
Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę jednych herbatników. Na herbatniki wyłóż połowę kremu budyniowego i wyrówna go.
Następnie na krem ułóż ciemne herbatniki, pozostały krem budyniowy oraz jasne herbatniki.
Ostatnią warstwę herbatników posmaruj kajmakiem i posyp go posiekanymi orzechami.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na noc.
Więcej informacji na temat orzechowca bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia przygotowywany jest na herbatnikach z dodatkiem masy budyniowej. Pyszne ciasto bez pieczenia stanowi doskonałą propozycję na dodatek do kawy i herbaty. Ciasto możesz przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne i ze znajomymi. Sprawdzony przepis na ciasto orzechowe bez pieczenia jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mleko, budyń, cukier, herbatniki maślane, herbatniki kakaowe, kajmak oraz orzech włoskie.
A jak zrobić orzechowca bez pieczenia? W jednej szklance mleka wymieszaj budynie do ich całkowitego rozpuszczenia. W garnku zagotuj pozostałe mleko oraz cukier. Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną, dodaj budyń rozmieszany w mleku i gotuj kilka minut, do uzyskania gęstego budyniu. Ugotowany budyń zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia. Masło zmiksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie do masła dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu i miksuj do uzyskania jednolitego kremu. Przygotowywanie kremu zakończ w momencie wykorzystania całego budyniu. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę jednych herbatników. Na herbatniki wyłóż połowę kremu budyniowego i wyrówna go. Następnie na krem ułóż ciemne herbatniki, pozostały krem budyniowy oraz jasne herbatniki. Ostatnią warstwę herbatników posmaruj kajmakiem i posyp go posiekanymi orzechami. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na noc.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.
Podsumowując orzechowiec bez pieczenia to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto odstawić je do lodówki na noc. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w orzechowcu bez pieczenia
Lista alergenów dla orzechowca bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Herbatniki
- Herbatniki kakaowe
- kajmak
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Herbatniki kakaowe
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze orzechowca bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia to doskonała propozycja na smaczny dodatek doi kawy i herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.