Oponki twarogowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Ser twarogowy tłusty - 2 kostki (500 g)
- Olej rzepakowy (1000 ml)
- Proszek do pieczenia (20 g)
Przepis na oponki twarogowe krok po kroku
W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, zmiksuj do połączenia składników.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm.
Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 st. C.
Oponki smaż partiami, tak aby zachowywały między sobą odległość.
Smaż przez około 5-6 minut, gotowe oponki same się obracają.
Umieść je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Posyp oponki cukrem pudrem.
-
Oponki drożdżowe
-
Oponki z twarogiem
-
Oponki serowe z piekarnika
-
Oponki z serka homogenizowanego
-
Oponki z piekarnika
-
Oponki Thermomix
-
Oponki drożdżowe z serem
-
Oponki z sera z wiaderka
-
Oponki bez sera
-
Oponki z sera białego
-
Oponki z serem mascarpone
-
Oponki z serem thermomix
-
Oponki z serem z piekarnika
-
Sfenj
-
Drożdżowe oponki z serem
-
Oponki
Więcej informacji na temat oponek twarogowych
Oponki twarogowe to doskonały pomysł na pyszne domowe łakocie. Smaczne i wilgotne oponki posypane cukrem pudrem sprawdzą się jako deser podane z kawą lub herbatą. Przepis na oponki twarogowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, twaróg, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier puder.
Jak zrobić oponki twarogowe? W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm. Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 st. C. Kontroluj ją przez cały czas smażenia pączków za pomocą termometru cukierniczego. Oponki smaż partiami, tak aby zachowywały między sobą odległość. Smaż przez około 5-6 minut, gotowe oponki same się obracają. Umieść je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp oponki cukrem pudrem.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Ser biały jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Możesz przygotować oponki, w wersji mniej kalorycznej piekąc je w piekarniku.
Podsumowując pyszne oponki twarogowe są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Oponki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Najlepsze oponki przygotujesz na bazie tłustego sera twarogowego. Oponki można podać także podczas przyjęcia urodzinowego dla dzieci. Oponki bez drożdży są szybkie do przygotowania.
Alergeny w oponkach twarogowych
Lista alergenów dla oponek twarogowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
Wartości odżywcze oponek twarogowych
Oponki twarogowe to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Oponek nie powinni spożywać chorujący na celiakię oraz diabetycy.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.