Omlet z ciecierzycy
- Ciecierzyca konserwowa (350 g)
- Jajko (6 szt.)
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Płatki owsiane (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Rodzynki (100 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na omlet z ciecierzycy krok po kroku
Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w misce.
Dodaj jajka, banana i rozdrobnij.
Do miski dodaj płatki owsiane, kakao, rodzynki i proszek do pieczenia, wymieszaj całość do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Smaż omlet na średnim ogniu pod przykryciem przez 6-7 minut, przewróć go i smaż jeszcze 2-3 minuty.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omletu z ciecierzycy
Omlet z ciecierzycy bardzo dobry pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Szybki omlet możesz przygotować w wersji XXL i podzielić na porcje dla wszystkich domowników. Omlet można podawać z wieloma różnymi dodatkami słodkimi i słonymi. Przepis na omlet z ciecierzycy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, ciecierzyca konserwowa, banan, rodzynki, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
Jak zrobić omlet z ciecierzycy? Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w misce. Dodaj jajka, banana i rozdrobnij. Do miski dodaj płatki owsiane, kakao, rodzynki i proszek do pieczenia, wymieszaj całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż omlet na średnim ogniu pod przykryciem przez 6-7 minut, przewróć go i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao może mieć działanie narkotyzujące, dlatego nie powinno się go podawać małym dzieciom w dużych ilościach.
Podsumowując pyszny omlet jest doskonały na śniadanie. Smaczny omlet to prosty przepis, który sprawdzi się także w wersji wytrawnej na szybki obiad lub kolację. Omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie należy go przechowywać w lodówce, lecz spożyć po usmażeniu. Omlet można podać z dodatkiem jogurtu naturalnego, masła orzechowego, a także domowego dżemu owocowego.
Alergeny w omlecie z ciecierzycy
Lista alergenów dla omletu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze omletu z ciecierzycy
Omlet z ciecierzycy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Omlet zawiera także dużą ilość białka zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Omlet jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(335g)
Węglowodany
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy
(335g)
Składniki mineralne
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.