Omlet z ciecierzycy

Opublikowano: 08.03.2022 r., 8:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z ciecierzycy z surówką
Omlet z ciecierzycy
Omlet z ciecierzycy to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie na słodko. Omlet można podać z wieloma różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne śniadanie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
651 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (350 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Płatki owsiane (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska, pojemnik blendera

Przepis na omlet z ciecierzycy krok po kroku

Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w misce.

Dodaj jajka, banana i rozdrobnij.

Do miski dodaj płatki owsiane, kakao, rodzynki i proszek do pieczenia, wymieszaj całość do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Smaż omlet na średnim ogniu pod przykryciem przez 6-7 minut, przewróć go i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Jak oceniasz przepis na omlet z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat omletu z ciecierzycy

Omlet z ciecierzycy bardzo dobry pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Szybki omlet możesz przygotować w wersji XXL i podzielić na porcje dla wszystkich domowników. Omlet można podawać z wieloma różnymi dodatkami słodkimi i słonymi. Przepis na omlet z ciecierzycy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, ciecierzyca konserwowa, banan, rodzynki, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.

Jak zrobić omlet z ciecierzycy? Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w misce. Dodaj jajka, banana i rozdrobnij. Do miski dodaj płatki owsiane, kakao, rodzynki i proszek do pieczenia, wymieszaj całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż omlet na średnim ogniu pod przykryciem przez 6-7 minut, przewróć go i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao może mieć działanie narkotyzujące, dlatego nie powinno się go podawać małym dzieciom w dużych ilościach.

Podsumowując pyszny omlet jest doskonały na śniadanie. Smaczny omlet to prosty przepis, który sprawdzi się także w wersji wytrawnej na szybki obiad lub kolację. Omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie należy go przechowywać w lodówce, lecz spożyć po usmażeniu. Omlet można podać z dodatkiem jogurtu naturalnego, masła orzechowego, a także domowego dżemu owocowego.

Alergeny w omlecie z ciecierzycy

Lista alergenów dla omletu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze omletu z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Omlet z ciecierzycy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Omlet zawiera także dużą ilość białka zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Omlet jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
194.41
651.26
Białko (g)
7.84
26.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
29.11
97.53
Węglowodany przyswajalne (g)
24.52
82.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.60
15.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
6.71
22.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.15
7.19
Tłuszcze nienasycone (g)
4.56
15.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.89
9.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
5.59
Cholesterol (mg)
88.96
298.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
39.17
131.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.40
8.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.60
Witamina E (mg)
0.35
1.17
Brak danych dla: rodzynki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.26
128.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.41
118.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.20
30.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
101.53
340.12
Potas (mg)
456.62
1529.69
Wapń (mg)
102.88
344.64
Fosfor (mg)
264.69
886.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
56.01
187.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.17
7.27
Cynk (mg)
1.15
3.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z ciecierzycy 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z ciecierzycy

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
350 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 350 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
35.00