Oberiba

Opublikowano: 14.11.2022 r., 22:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża rzepa na stole.
Oberiba
Oberiba, to nic innego jak tradycyjne danie kuchni śląskiej. Jest to zupa z kalarepy, którą szybko przygotujesz w swoim domu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
64 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalarepa - 3 sztuki (400 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Ziemniaki młode - 4 sztuki (200 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na oberiba krok po kroku

Wszystkie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj warzywa i podsmaż krótko.

Wlej bulion warzywny i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.

Zmiksuj całość na gęsty krem, podawaj ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na oberiba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat oberiba

Oberiba to nic innego jak zupa z kalarepy po śląsku, jeśli jeszcze nie znasz tego prostego przepisu, koniecznie przygotuj zupę według moich dzisiejszych wskazówek.

Przepis na oberibę powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: kalarepa, marchew, ziemniaki, cebula, masło i śmietana.

Zatem, jak ugotować oberibę?

W pierwszej kolejności wszystkie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Masło rozpuść w rondelku, dodaj warzywa i podsmaż krótko. Wlej bulion warzywny i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Zmiksuj całość na gęsty krem, podawaj ze śmietaną. Nasza pyszna zupa jest gotowa na obiad. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Nasza zupa jest bezglutenowa, będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Skoro już wiesz, jak zrobić oberibę, przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Możesz podawać ją z domowej roboty grzankami, wystarczy, że pieczywo pokroisz w kostkę, skroplisz oliwą z oliwek i upieczesz w piekarniku do chrupkości.

Wtedy zupa będzie najlepsza. To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie.

Alergeny w oberiba

Lista alergenów dla oberiba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze oberiba

na 100g gotowej potrawy

Całość możesz posypać koperkiem i podawać z grzankami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
32.30
64.60
Białko (g)
0.88
1.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.88
9.77
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
7.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
2.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.27
2.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
1.73
Tłuszcze nienasycone (g)
0.40
0.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.33
0.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.13
Cholesterol (mg)
3.25
6.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
69.73
139.47
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
16.37
32.74
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.18
0.36
Retinol (µg (mcg))
9.12
18.24
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.33
0.66
Foliany (µg (mcg))
7.39
14.78
Beta karoten (µg (mcg))
597.97
1195.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
168.47
336.93
Potas (mg)
161.09
322.17
Wapń (mg)
13.25
26.49
Fosfor (mg)
22.81
45.63
Magnez (mg)
8.55
17.09
Żelazo (mg)
0.24
0.47
Cynk (mg)
0.09
0.17
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny oberiba 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oberiba

Koszt składników
48.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
400 g
3 sztuki
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 400 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki młode
200 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
48.70