Oberiba
- Kalarepa - 3 sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ziemniaki młode - 4 sztuki (200 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
Przepis na oberiba krok po kroku
Wszystkie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj warzywa i podsmaż krótko.
Wlej bulion warzywny i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
Zmiksuj całość na gęsty krem, podawaj ze śmietaną.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat oberiba
Oberiba to nic innego jak zupa z kalarepy po śląsku, jeśli jeszcze nie znasz tego prostego przepisu, koniecznie przygotuj zupę według moich dzisiejszych wskazówek.
Przepis na oberibę powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: kalarepa, marchew, ziemniaki, cebula, masło i śmietana.
Zatem, jak ugotować oberibę?
W pierwszej kolejności wszystkie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Masło rozpuść w rondelku, dodaj warzywa i podsmaż krótko. Wlej bulion warzywny i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Zmiksuj całość na gęsty krem, podawaj ze śmietaną. Nasza pyszna zupa jest gotowa na obiad. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Nasza zupa jest bezglutenowa, będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Skoro już wiesz, jak zrobić oberibę, przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, jaka jest smaczna.
Możesz podawać ją z domowej roboty grzankami, wystarczy, że pieczywo pokroisz w kostkę, skroplisz oliwą z oliwek i upieczesz w piekarniku do chrupkości.
Wtedy zupa będzie najlepsza. To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie.
Alergeny w oberiba
Lista alergenów dla oberiba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze oberiba
Całość możesz posypać koperkiem i podawać z grzankami.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.