Nutella z awokado

Opublikowano: 12.01.2022 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nutella z awokado w miseczce
Nutella z awokado
Nutella z awokado to doskonała alternatywa dla sklepowej wysokokalorycznej nutelli. Krem z awokado jest pyszny i bardzo zdrowy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
125 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Awokado - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Banan - 3 duże sztuki (400 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mleczko kokosowe - pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, miska

Przepis na nutella z awokado krok po kroku

Przekrój awokado, przekręć i rozdziel dwie połówki, wbij róż w pestkę i usuń ją.

Miąższ awokado wydrąż łyżką i umieść w misce.

Obierz banana i podziel na mniejsze kawałki, dodaj mleko kokosowe i kakao, zblenduj całość.

Jeśli pasta jest mało słodka, możesz dodać trochę miodu.

Pastę z awokado najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na nutella z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat nutelli z awokado

Nutella z awokado to doskonały pomysł na pyszny krem czekoladowy. Awokado świetnie nadaje się do przygotowywania słodkich i słonych past. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nadaje wyrobom kremowej konsystencji. Przepis na nutellę z awokado jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: awokado, banan, mleko kokosowe, kakao.

Jak zrobić nutellę z awokado? Przekrój awokado, przekręć i rozdziel dwie połówki, wbij róż w pestkę i usuń ją. Miąższ awokado wydrąż łyżką i umieść w misce. Obierz banana i podziel na mniejsze kawałki, dodaj mleko kokosowe i kakao, zblenduj całość. Jeśli pasta jest mało słodka, możesz dodać trochę miodu. Pastę z awokado najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużej ilości węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak witamina A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując sprawdzony przepis na nutellę z awokado jest fit i zawiera dużo mniej kalorii niż tradycyjna nutella. Pyszna nutella dobra jest do spożycia od razu po przygotowaniu. Zdrowa nutella jest bardzo dobrym pomysłem na kanapki dla diabetyków i osób na diecie wegańskiej. Nutella z awokado sprawdzi się także jako małe co nieco dla dzieci.

Alergeny w nutelli z awokado

Lista alergenów dla nutelli z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nutella z awokado

Wartości odżywcze nutelli z awokado

na 100g gotowej potrawy

Nutella z awokado to bardzo zdrowa alternatywa popularnego kremu. Przygotowana z awokado pasta zawiera bardzo zdrowe tłuszcze nienasycone. Jest dobrym źródłem węglowodanów oraz wielu składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
125.53
125.53
Białko (g)
2.71
2.71
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: kakao 16% (proszek).
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
19.39
19.39
Węglowodany przyswajalne (g)
13.62
13.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.78
5.78
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kakao 16% (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.56
6.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
1.98
Tłuszcze nienasycone (g)
4.58
4.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.85
3.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.73
Cholesterol (mg)
1.29
1.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
6.71
6.71
Witamina B6 (mg)
0.28
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.04
Witamina C (mg)
7.63
7.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.71
2.71
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.39
0.39
Niacyna (mg)
0.91
0.91
Foliany (µg (mcg))
40.35
40.35
Beta karoten (µg (mcg))
35.88
35.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
33.12
33.12
Potas (mg)
444.47
444.47
Wapń (mg)
25.88
25.88
Fosfor (mg)
95.41
95.41
Magnez (mg)
53.94
53.94
Żelazo (mg)
1.15
1.15
Cynk (mg)
0.74
0.74
Miedź (mg)
0.33
0.33
Mangan (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: kakao 16% (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nutelli z awokado 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nutelli z awokado

Koszt składników
25.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
300 g
2 średnie sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Banan
400 g
3 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mleczko kokosowe
100 ml
pół szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Koszt składników
25.20