Nutella z awokado
- Awokado - 2 średnie sztuki (300 g)
- Banan - 3 duże sztuki (400 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mleczko kokosowe - pół szklanki (100 ml)
Przepis na nutella z awokado krok po kroku
Przekrój awokado, przekręć i rozdziel dwie połówki, wbij róż w pestkę i usuń ją.
Miąższ awokado wydrąż łyżką i umieść w misce.
Obierz banana i podziel na mniejsze kawałki, dodaj mleko kokosowe i kakao, zblenduj całość.
Jeśli pasta jest mało słodka, możesz dodać trochę miodu.
Pastę z awokado najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu.
-
Ciastka owsianki
-
Smoothie
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Chlebek bananowy fit
-
Deser chia
-
Ciasteczka z masłem orzechowym
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Budyń jaglany
-
Lody domowe
-
Nutella ze śliwek
-
Deser z galaretki
-
Ciastka kokosowe
-
Galaretka bez cukru
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Placuszki serowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Kruche rogaliki
-
Zdrowe desery
Więcej informacji na temat nutelli z awokado
Nutella z awokado to doskonały pomysł na pyszny krem czekoladowy. Awokado świetnie nadaje się do przygotowywania słodkich i słonych past. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nadaje wyrobom kremowej konsystencji. Przepis na nutellę z awokado jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: awokado, banan, mleko kokosowe, kakao.
Jak zrobić nutellę z awokado? Przekrój awokado, przekręć i rozdziel dwie połówki, wbij róż w pestkę i usuń ją. Miąższ awokado wydrąż łyżką i umieść w misce. Obierz banana i podziel na mniejsze kawałki, dodaj mleko kokosowe i kakao, zblenduj całość. Jeśli pasta jest mało słodka, możesz dodać trochę miodu. Pastę z awokado najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni.
Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużej ilości węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak witamina A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując sprawdzony przepis na nutellę z awokado jest fit i zawiera dużo mniej kalorii niż tradycyjna nutella. Pyszna nutella dobra jest do spożycia od razu po przygotowaniu. Zdrowa nutella jest bardzo dobrym pomysłem na kanapki dla diabetyków i osób na diecie wegańskiej. Nutella z awokado sprawdzi się także jako małe co nieco dla dzieci.
Alergeny w nutelli z awokado
Lista alergenów dla nutelli z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nutella z awokado
Wartości odżywcze nutelli z awokado
Nutella z awokado to bardzo zdrowa alternatywa popularnego kremu. Przygotowana z awokado pasta zawiera bardzo zdrowe tłuszcze nienasycone. Jest dobrym źródłem węglowodanów oraz wielu składników mineralnych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.