Naleśniki z maślanki
- Mąka orkiszowa - 3 szklanki (600 g)
- Jajko (5 szt.)
- Maślanka 3% - 2 niepełne szklanki (400 g)
- Masło (120 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Serek homogenizowany (600 g)
- Dżem śliwkowy (300 g)
Przepis na naleśniki z maślanki krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, wlej maślankę i rozpuszczone masło, zmiksuj.
Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do powstania gładkiego ciasta bez grudek.
Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż pojedynczo placki.
Wlewaj po około 3/4 chochli ciasta, aby naleśniki nie były zbyt grube.
Naleśniki posmaruj serkiem homogenizowanym i dżemem śliwkowym, po czym zwiń w rulon.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z maślanki
Naleśniki z maślanki to prosty przepis na małe co nieco nie tylko dla dzieci. Naleśniki można podać jako deser lub słodkie śniadanie. Ciekawym pomysłem jest także dodanie do nich wytrawnego farszu warzywnego lub mięsnego. Przepis na naleśniki z maślanki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, maślanka, jajka, cukier, serek homogenizowany naturalny, dżem śliwkowy, masło.
Jak zrobić naleśniki z maślanki? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, wlej maślankę i rozpuszczone masło, zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do powstania gładkiego ciasta bez grudek. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż pojedynczo placki. Wlewaj po około 3/4 chochli ciasta, aby naleśniki nie były zbyt grube. Naleśniki posmaruj serkiem homogenizowanym i dżemem śliwkowym, po czym zwiń w rulon.
Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach energetycznych w naszym ciele, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych. Jajka zawierają także mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Maślanka jest produktem ubocznym powstającym przy produkcji masła. Jest ona bardzo dobrym źródłem soli mineralnych. Maślanka jest niskokaloryczna, ma lekko kwaśny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli oraz słodkich wypieków.
Podsumowując pyszne naleśniki z serkiem i z dżemem to bardzo dobry pomysł na deser. Naleśniki na maślance są lekko kwaśne i bardziej wyraziste w smaku niż przygotowane na mleku. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je także przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami.
Alergeny w naleśnikach z maślanki
Lista alergenów dla naleśników z maślanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Serek homogenizowany
Wartości odżywcze naleśników z maślanki
Naleśniki z maślanki to bardzo dobry i zdrowy deser. Naleśniki przygotowane w domu nie zawierają konserwantów. Naleśniki zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Naleśniki mogą być dobrym pomysłem dla osób dbających o linię.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.