Naleśniki z maślanki

Opublikowano: 08.03.2022 r., 8:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z maślanki podane na białym talerzu.
Naleśniki z maślanki
Naleśniki z maślanki to wspaniała propozycja na pyszne naleśniki, które można podać na słodko i na słono. Dodatek maślanki dodaje lekko kwaśnego smaku naleśnikom. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas ubijania 20 min
521 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa 3 szklanki (600 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Maślanka 3% 2 niepełne szklanki (400 g)
  • Masło (120 g)
  • Cukier 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Serek homogenizowany (600 g)
  • Dżem śliwkowy (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na naleśniki z maślanki krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier, wlej maślankę i rozpuszczone masło, zmiksuj.

Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do powstania gładkiego ciasta bez grudek.

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż pojedynczo placki.

Wlewaj po około 3/4 chochli ciasta, aby naleśniki nie były zbyt grube.

Naleśniki posmaruj serkiem homogenizowanym i dżemem śliwkowym, po czym zwiń w rulon.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z maślanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat naleśników z maślanki

Naleśniki z maślanki to prosty przepis na małe co nieco nie tylko dla dzieci. Naleśniki można podać jako deser lub słodkie śniadanie. Ciekawym pomysłem jest także dodanie do nich wytrawnego farszu warzywnego lub mięsnego. Przepis na naleśniki z maślanki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, maślanka, jajka, cukier, serek homogenizowany naturalny, dżem śliwkowy, masło.

Jak zrobić naleśniki z maślanki? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, wlej maślankę i rozpuszczone masło, zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do powstania gładkiego ciasta bez grudek. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż pojedynczo placki. Wlewaj po około 3/4 chochli ciasta, aby naleśniki nie były zbyt grube. Naleśniki posmaruj serkiem homogenizowanym i dżemem śliwkowym, po czym zwiń w rulon.

Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach energetycznych w naszym ciele, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych. Jajka zawierają także mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Maślanka jest produktem ubocznym powstającym przy produkcji masła. Jest ona bardzo dobrym źródłem soli mineralnych. Maślanka jest niskokaloryczna, ma lekko kwaśny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli oraz słodkich wypieków.

Podsumowując pyszne naleśniki z serkiem i z dżemem to bardzo dobry pomysł na deser. Naleśniki na maślance są lekko kwaśne i bardziej wyraziste w smaku niż przygotowane na mleku. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je także przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami.

Alergeny w naleśnikach z maślanki

Lista alergenów dla naleśników z maślanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Serek homogenizowany

Wartości odżywcze naleśników z maślanki

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z maślanki to bardzo dobry i zdrowy deser. Naleśniki przygotowane w domu nie zawierają konserwantów. Naleśniki zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Naleśniki mogą być dobrym pomysłem dla osób dbających o linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
226.53
521.02
Białko (g)
8.38
19.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
31.78
73.10
Węglowodany przyswajalne (g)
28.38
65.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.40
7.83
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
8.06
18.53
Tłuszcze nasycone (g)
5.31
12.22
Tłuszcze nienasycone (g)
2.74
6.31
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.50
129.96
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
45.38
104.38
Wapń (mg)
35.88
82.52
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
2.45
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z maślanki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z maślanki

Koszt składników
44.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
600 g
3 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Maślanka 3%
400 g
2 niepełne szklanki
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 2
1.82
Za 400 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Serek homogenizowany
600 g
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
11.20
Za 600 g
Dżem śliwkowy
300 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Koszt składników
44.70