Naleśniki z grzybami
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 2 niepełne szklanki (400 ml)
- Świeże leśne grzyby (200 g)
- Pieczarki (200 g)
- Ser gouda (150 g)
Przepis na naleśniki z grzybami krok po kroku
W misce zmieszaj mąkę, jajko i mleko, by powstała gładka i gęsta masa. Dodaj szczyptę soli.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Całość przypraw odrobiną soli i pieprzu. Do farszu dodaj starty ser i podsmaż jeszcze 2 minuty.
Patelnię do smażenia beztłuszczowego rozgrzej dobrze i smaż na niej naleśniki, wylewając odrobinę ciasta na powierzchnię patelni i przewracając po 2 minutach na drugą stronę.
Gotowe naleśniki napełnij farszem pieczarkowym i zwiń boki, następnie całość zroluj.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z grzybami
Naleśniki z grzybami są wspaniałym pomysłem na pyszny posiłek, który sprawdzi się idealnie zwłaszcza dla miłośników grzybów. W tym daniu są one na pierwszym miejscu. To idealny wybór na obiad, ale również kolację. Całość jest smaczna, ale również zdrowa. To ze względu na duży udział grzybów i błonnika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z grzybami, które na pewno skradną serca wszystkich domowników, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana. Można przygotować naleśniki w kilka chwil. Ciasto robi się tylko z kilku składników, a większość z nich znajduje się w domowej spiżarni. W tej recepturze zwykła mąka została zamieniona na wersję pełnoziarnistą, dzięki czemu naleśniki są bardziej sycące, a przy tym mają również niższy indeks glikemiczny.
Przepis na naleśniki z grzybami jest niezwykle prosty. Całość można przygotować w kilka chwil. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest odpowiednie ciasto, a także smaczny farsz. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw w świeższym wydaniu. Do naleśników dodaje się odrobinę sera, dzięki czemu farsz jest smaczniejszy, a przy tym bardziej sycący. Choć wspaniale sprawdza się gouda, można dodać również nieco bardziej egzotycznego nabiału, dobrze wypadnie w tym daniu również parmezan.
Naleśniki z takim nadzieniem są naprawdę dobre. Choć zwykle królują wersje słodkie, z owocami, marmoladami czy czekoladą, to te wytrawne również mogą zachwycać. Zwłaszcza osoby, które nie przepadają za daniami obiadowymi na słodko. Te naleśniki są tak smaczne, że znikają z talerzy w ekspresowymi tempie i zachwycają wszystkich. Świetnie sprawdzają się w nich grzyby leśne, a zwłaszcza podgrzybki, połączone z pieczarkami. Tak przygotowany farsz jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. To danie, które pokocha każdy prawdziwy miłośnik grzybów. Najlepiej użyć świeżych grzybów, gdyż mają więcej smaku, jednak w przypadku złej dostępności sprawdzą się również grzyby suszone. Farsz z nimi jest także pyszny. Ten prosty przepis pokazuje jak przygotować pyszne danie, w naprawdę łatwy sposób, z kilku składników.
Alergeny w naleśnikach z grzybami
Lista alergenów dla naleśników z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser gouda
Wartości odżywcze naleśników z grzybami
To danie, które jest zdrowe i może gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.