Naleśniki z grzybami

Opublikowano: 30.09.2021 r., 13:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z grzybami na talerzu.
Naleśniki z grzybami
Te naleśniki sprawdzą się idealnie na obiad, gdyż są pełne smaku i aromaty. Przepis na nie jest niezwykle prosty, dlatego sprawdzi się idealnie na awaryjny posiłek.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
563 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 2 niepełne szklanki (400 ml)
  • Świeże leśne grzyby (200 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Ser gouda (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, patelnia beztłuszczowa

Przepis na naleśniki z grzybami krok po kroku

W misce zmieszaj mąkę, jajko i mleko, by powstała gładka i gęsta masa. Dodaj szczyptę soli.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Całość przypraw odrobiną soli i pieprzu. Do farszu dodaj starty ser i podsmaż jeszcze 2 minuty.

Patelnię do smażenia beztłuszczowego rozgrzej dobrze i smaż na niej naleśniki, wylewając odrobinę ciasta na powierzchnię patelni i przewracając po 2 minutach na drugą stronę.

Gotowe naleśniki napełnij farszem pieczarkowym i zwiń boki, następnie całość zroluj.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat naleśników z grzybami

Naleśniki z grzybami są wspaniałym pomysłem na pyszny posiłek, który sprawdzi się idealnie zwłaszcza dla miłośników grzybów. W tym daniu są one na pierwszym miejscu. To idealny wybór na obiad, ale również kolację. Całość jest smaczna, ale również zdrowa. To ze względu na duży udział grzybów i błonnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z grzybami, które na pewno skradną serca wszystkich domowników, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana. Można przygotować naleśniki w kilka chwil. Ciasto robi się tylko z kilku składników, a większość z nich znajduje się w domowej spiżarni. W tej recepturze zwykła mąka została zamieniona na wersję pełnoziarnistą, dzięki czemu naleśniki są bardziej sycące, a przy tym mają również niższy indeks glikemiczny.

Przepis na naleśniki z grzybami jest niezwykle prosty. Całość można przygotować w kilka chwil. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest odpowiednie ciasto, a także smaczny farsz. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw w świeższym wydaniu. Do naleśników dodaje się odrobinę sera, dzięki czemu farsz jest smaczniejszy, a przy tym bardziej sycący. Choć wspaniale sprawdza się gouda, można dodać również nieco bardziej egzotycznego nabiału, dobrze wypadnie w tym daniu również parmezan.

Naleśniki z takim nadzieniem są naprawdę dobre. Choć zwykle królują wersje słodkie, z owocami, marmoladami czy czekoladą, to te wytrawne również mogą zachwycać. Zwłaszcza osoby, które nie przepadają za daniami obiadowymi na słodko. Te naleśniki są tak smaczne, że znikają z talerzy w ekspresowymi tempie i zachwycają wszystkich. Świetnie sprawdzają się w nich grzyby leśne, a zwłaszcza podgrzybki, połączone z pieczarkami. Tak przygotowany farsz jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. To danie, które pokocha każdy prawdziwy miłośnik grzybów. Najlepiej użyć świeżych grzybów, gdyż mają więcej smaku, jednak w przypadku złej dostępności sprawdzą się również grzyby suszone. Farsz z nimi jest także pyszny. Ten prosty przepis pokazuje jak przygotować pyszne danie, w naprawdę łatwy sposób, z kilku składników.

Alergeny w naleśnikach z grzybami

Lista alergenów dla naleśników z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda

Wartości odżywcze naleśników z grzybami

na 100g gotowej potrawy

To danie, które jest zdrowe i może gościć w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
160.90
563.15
Białko (g)
8.74
30.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
23.09
80.81
Węglowodany przyswajalne (g)
19.76
69.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.33
11.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.65
16.26
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
10.30
Tłuszcze nienasycone (g)
1.71
5.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.16
4.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.89
Cholesterol (mg)
29.01
101.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
47.51
166.28
Witamina B6 (mg)
0.18
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.29
Witamina C (mg)
0.65
2.29
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.67
Witamina E (mg)
0.28
0.98
Retinol (µg (mcg))
47.40
165.91
Tiamina (mg)
0.19
0.65
Ryboflawina (mg)
0.26
0.89
Niacyna (mg)
2.48
8.68
Foliany (µg (mcg))
22.02
77.06
Beta karoten (µg (mcg))
3.35
11.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
106.09
371.32
Potas (mg)
257.47
901.13
Wapń (mg)
123.19
431.15
Fosfor (mg)
221.49
775.21
Magnez (mg)
48.55
169.92
Żelazo (mg)
1.26
4.41
Cynk (mg)
1.48
5.17
Miedź (mg)
0.19
0.65
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z grzybami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z grzybami

Koszt składników
45.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
400 ml
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
45.70