Przepis na naleśniki z grzybami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 400 g
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 2% 400 ml 2 niepełne szklanki
  • Świeże leśne grzyby 200 g
  • Pieczarki 200 g
  • Ser gouda 150 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, patelnia beztłuszczowa

W misce zmieszaj mąkę, jajko i mleko, by powstała gładka i gęsta masa. Dodaj szczyptę soli.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Całość przypraw odrobiną soli i pieprzu. Do farszu dodaj starty ser i podsmaż jeszcze 2 minuty.

Patelnię do smażenia beztłuszczowego rozgrzej dobrze i smaż na niej naleśniki, wylewając odrobinę ciasta na powierzchnię patelni i przewracając po 2 minutach na drugą stronę.

Gotowe naleśniki napełnij farszem pieczarkowym i zwiń boki, następnie całość zroluj.

Naleśniki z grzybami podane na talerzyku.
naleśniki z grzybami
Koszt przygotowania dania
18.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
730 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Naleśniki z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z grzybami

Naleśniki z grzybami są wspaniałym pomysłem na pyszny posiłek, który sprawdzi się idealnie zwłaszcza dla miłośników grzybów. W tym daniu są one na pierwszym miejscu. To idealny wybór na obiad, ale również kolację. Całość jest smaczna, ale również zdrowa. To ze względu na duży udział grzybów i błonnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z grzybami, które na pewno skradną serca wszystkich domowników, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana. Można przygotować naleśniki w kilka chwil. Ciasto robi się tylko z kilku składników, a większość z nich znajduje się w domowej spiżarni. W tej recepturze zwykła mąka została zamieniona na wersję pełnoziarnistą, dzięki czemu naleśniki są bardziej sycące, a przy tym mają również niższy indeks glikemiczny.

Przepis na naleśniki z grzybami jest niezwykle prosty. Całość można przygotować w kilka chwil. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest odpowiednie ciasto, a także smaczny farsz. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw w świeższym wydaniu. Do naleśników dodaje się odrobinę sera, dzięki czemu farsz jest smaczniejszy, a przy tym bardziej sycący. Choć wspaniale sprawdza się gouda, można dodać również nieco bardziej egzotycznego nabiału, dobrze wypadnie w tym daniu również parmezan.

Naleśniki z takim nadzieniem są naprawdę dobre. Choć zwykle królują wersje słodkie, z owocami, marmoladami czy czekoladą, to te wytrawne również mogą zachwycać. Zwłaszcza osoby, które nie przepadają za daniami obiadowymi na słodko. Te naleśniki są tak smaczne, że znikają z talerzy w ekspresowymi tempie i zachwycają wszystkich. Świetnie sprawdzają się w nich grzyby leśne, a zwłaszcza podgrzybki, połączone z pieczarkami. Tak przygotowany farsz jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. To danie, które pokocha każdy prawdziwy miłośnik grzybów. Najlepiej użyć świeżych grzybów, gdyż mają więcej smaku, jednak w przypadku złej dostępności sprawdzą się również grzyby suszone. Farsz z nimi jest także pyszny. Ten prosty przepis pokazuje jak przygotować pyszne danie, w naprawdę łatwy sposób, z kilku składników.

Wartości odżywcze naleśników z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (350g)
Energia (kalorie)
208.59 kcal
730.06 kcal
Białko
9.28 g
32.49 g

Węglowodany w naleśnikach z grzybami

Na 100g
Na porcję (350g)
Węglowodany
34.45 g
120.59 g
Węglowodany przyswajalne
30.43 g
106.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (350g)
Tłuszcz
4.65 g
16.26 g
Tłuszcze nasycone
2.94 g
10.30 g
Tłuszcze nienasycone
1.71 g
5.97 g
Tłuszcze jednonasycone
1.17 g
4.08 g
Brak danych dla: świeże leśne grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
1.89 g

Witaminy w przepisie na naleśniki z grzybami

Na 100g
Na porcję (350g)
Witamina B6
0.27 mg
0.95 mg
Witamina E
0.31 mg
1.10 mg
Tiamina
0.21 mg
0.73 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.72 mg
Niacyna
2.47 mg
8.63 mg
Foliany
23.16 µg (mcg)
81.05 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z grzybami

Na 100g
Na porcję (350g)
Sód
113.21 mg
396.23 mg
Potas
354.55 mg
1240.92 mg
Wapń
132.16 mg
462.55 mg
Fosfor
233.16 mg
816.06 mg
Magnez
56.52 mg
197.82 mg
Żelazo
1.39 mg
4.85 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.48 mg
5.18 mg
Miedź
0.17 mg
0.59 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z grzybami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z grzybami

Lista alergenów dla naleśników z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda

Cena przygotowania naleśników z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
400 ml
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
45.70
Łączny koszt
18.40
Jak oceniasz przepis na naleśniki z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób