Naleśniki pancakes

Opublikowano: 27.03.2021 r., 5:08 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki pancakes polane sosem klonowym znajdują się na białym talerzyku. Obok stoi mała miseczka z konfiturą.
Naleśniki pancakes
Naleśniki pancakes to bardzo pyszne amerykańskie placuszki. Przepis jest prosty, a pancakes wychodzą pyszne. Sprawdź, jak zrobić amerykańskie naleśniki!
Przygotowanie 30 min
538 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
  • Mleko 1,5% 4/5 szklanki mleka (200 ml)
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
  • Cukier puder 2 łyżeczki (8 g)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Masło klarowane 1 łżyka, do przesmażenia (15 g)
  • Syrop klonowy 6 łyżek (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko

Przepis na naleśniki pancakes krok po kroku

Mąkę dobrze przesiej przez sitko, a potem dodaj do niej sól, proszek do pieczenia i cukier puder.

W drugiej misce roztrzep jajko i dodaj do niego olej oraz mleko. Gdy to rozmieszasz, dodaj suchą mieszankę. Mieszaj za pomocą rózgi i nie rób tego zbyt długo, bo pancakes stracą swoją puszystość.

Patelnie wysmaruj masłem i rozgrzej ją. Nałóż niewielkie porcje ciasta tak, aby placuszki nie stykały się ze sobą. Ciasto nie powinno się rozlewać zbyt mocno na boki. Gdy pojawią się bąbelki, odwrócić placuszki na drugą stronę. Zazwyczaj wystarczy je smażyć po 2-3 min z każdej strony.

Pancakes rozdziel na trzy porcje i polej syropem klonowym.

Jak oceniasz przepis na naleśniki pancakes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat naleśników pancakes

Naleśniki pancakes to pomysł na pyszne śniadanie. Można je jeść z wieloma dodatkami, więc każdego dnia mogą smakować nieco inaczej. Dzieci wprost za nimi przepadają, ale dorośli także nie mogą się im oprzeć. Pancakes możesz przygotować na śniadanie-niespodziankę dla bliskiej osoby. Możesz być pewien, że wywołają uśmiech na twarzy! Te placuszki nadają się także na podwieczorek lub szybką przekąskę w ciągu dnia.

Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Przepis na nie jest łatwy. Wystarczy wszystkie składniki w odpowiedni sposób ze sobą połączyć, a następnie usmażyć ciasto na patelni. Warto wybrać patelnię teflonową lub specjalną do pancakes i sadzonych jajek. Ta druga sprawi, że nie będziemy musieli martwić się tym, że poszczególne porcje ciasto połączą się nam na patelni.

Ten prosty przepis pozwala na szybkie wykonanie placuszków, kiedy w twoim domu niespodziewanie zjawią się goście. Zazwyczaj składniki na ciasto znajdują się w domu, ale też możesz je nieco modyfikować. Te amerykańskie naleśniki pancakes są z mlekiem, ale mogą być też z maślanką lub z kefirem. Ciekawym dodatkiem byłby cynamon i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy).

Pancakes mogą być też zdrowe. Do ich przygotowania potrzebujesz raptem trzech składników: płatków owsianych (może być też mąka jaglana albo mąka owsiana), jajek i bananów. Cukier w tym przypadku jest już zbędny, ponieważ mocno dojrzałe banany same w sobie są już bardzo słodkie. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, można dolać nieco mleka. Dietetyczne pancakes są szybkie do przygotowania, więc mogą się na nie pokusić nawet bardzo zabiegane osoby.

Do pancakes możesz dodać różne rzeczy. Świetnie będą się komponować ze świeżymi owocami, m.in. bananami, truskawkami, kiwi, malinami i borówkami amerykańskimi. Można je jeść z bitą śmietaną polaną sosem do lodów (o smaku truskawkowym, czekoladowym lub karmelowym).

Te placuszki nazywane są różnie. Najczęściej można spotkać z dwoma określeniami: pancake a naleśnik amerykański. Łatwy przepis i bardzo dobry smak sprawiają, że szybko stają się ulubioną przekąską wielu osób.

Alergeny w naleśnikach pancakes

Lista alergenów dla naleśników pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników pancakes

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
244.72
538.38
Białko (g)
6.09
13.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
37.68
82.90
Węglowodany przyswajalne (g)
37.05
81.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
7.48
16.45
Tłuszcze nasycone (g)
2.75
6.06
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
10.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.35
7.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.37
3.02
Cholesterol (mg)
70.12
154.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
63.14
138.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.66
1.46
Witamina E (mg)
0.25
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.78
138.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.52
5.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
76.87
169.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.68
10.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
213.91
470.59
Potas (mg)
219.96
483.92
Wapń (mg)
101.17
222.57
Fosfor (mg)
157.34
346.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.59
29.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.03
6.67
Cynk (mg)
0.71
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników pancakes 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników pancakes

Koszt składników
55.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki mąki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Mleko 1,5%
200 ml
4/5 szklanki mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Cukier puder
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 8 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Masło klarowane
15 g
1 łżyka, do przesmażenia
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Syrop klonowy
60 g
6 łyżek
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.52
Za 60 g
Koszt składników
55.40