Naleśniki pancakes
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
- Mleko 1,5% - 4/5 szklanki mleka (200 ml)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
- Cukier puder - 2 łyżeczki (8 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Masło klarowane - 1 łżyka, do przesmażenia (15 g)
- Syrop klonowy - 6 łyżek (60 g)
Przepis na naleśniki pancakes krok po kroku
Mąkę dobrze przesiej przez sitko, a potem dodaj do niej sól, proszek do pieczenia i cukier puder.
W drugiej misce roztrzep jajko i dodaj do niego olej oraz mleko. Gdy to rozmieszasz, dodaj suchą mieszankę. Mieszaj za pomocą rózgi i nie rób tego zbyt długo, bo pancakes stracą swoją puszystość.
Patelnie wysmaruj masłem i rozgrzej ją. Nałóż niewielkie porcje ciasta tak, aby placuszki nie stykały się ze sobą. Ciasto nie powinno się rozlewać zbyt mocno na boki. Gdy pojawią się bąbelki, odwrócić placuszki na drugą stronę. Zazwyczaj wystarczy je smażyć po 2-3 min z każdej strony.
Pancakes rozdziel na trzy porcje i polej syropem klonowym.
- Naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Naleśniki z serem
- Naleśniki ze szpinakiem
- Krokiety
- Krokiety z pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Ciasto naleśnikowe
- Naleśniki bez jajek
- Naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Okonomiyaki
- Naleśniki bez mleka
- Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
- Naleśniki po meksykańsku
- Fit naleśniki
- Naleśniki na słono
- Naleśnik bezglutenowy
- Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników pancakes
Naleśniki pancakes to pomysł na pyszne śniadanie. Można je jeść z wieloma dodatkami, więc każdego dnia mogą smakować nieco inaczej. Dzieci wprost za nimi przepadają, ale dorośli także nie mogą się im oprzeć. Pancakes możesz przygotować na śniadanie-niespodziankę dla bliskiej osoby. Możesz być pewien, że wywołają uśmiech na twarzy! Te placuszki nadają się także na podwieczorek lub szybką przekąskę w ciągu dnia.
Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Przepis na nie jest łatwy. Wystarczy wszystkie składniki w odpowiedni sposób ze sobą połączyć, a następnie usmażyć ciasto na patelni. Warto wybrać patelnię teflonową lub specjalną do pancakes i sadzonych jajek. Ta druga sprawi, że nie będziemy musieli martwić się tym, że poszczególne porcje ciasto połączą się nam na patelni.
Ten prosty przepis pozwala na szybkie wykonanie placuszków, kiedy w twoim domu niespodziewanie zjawią się goście. Zazwyczaj składniki na ciasto znajdują się w domu, ale też możesz je nieco modyfikować. Te amerykańskie naleśniki pancakes są z mlekiem, ale mogą być też z maślanką lub z kefirem. Ciekawym dodatkiem byłby cynamon i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy).
Pancakes mogą być też zdrowe. Do ich przygotowania potrzebujesz raptem trzech składników: płatków owsianych (może być też mąka jaglana albo mąka owsiana), jajek i bananów. Cukier w tym przypadku jest już zbędny, ponieważ mocno dojrzałe banany same w sobie są już bardzo słodkie. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, można dolać nieco mleka. Dietetyczne pancakes są szybkie do przygotowania, więc mogą się na nie pokusić nawet bardzo zabiegane osoby.
Do pancakes możesz dodać różne rzeczy. Świetnie będą się komponować ze świeżymi owocami, m.in. bananami, truskawkami, kiwi, malinami i borówkami amerykańskimi. Można je jeść z bitą śmietaną polaną sosem do lodów (o smaku truskawkowym, czekoladowym lub karmelowym).
Te placuszki nazywane są różnie. Najczęściej można spotkać z dwoma określeniami: pancake a naleśnik amerykański. Łatwy przepis i bardzo dobry smak sprawiają, że szybko stają się ulubioną przekąską wielu osób.
Alergeny w naleśnikach pancakes
Lista alergenów dla naleśników pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło klarowane
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników pancakes
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.