Naleśniki orkiszowe
- Mąka orkiszowa - 1 szklanka (130 g)
- Cukier puder - 5 łyzek (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Napój sojowy (mleko sojowe) (300 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyzeczka (4 g)
Przepis na naleśniki orkiszowe krok po kroku
Do dużej miski przesyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, wbij jajka i wlej mleko.
Całość wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi.
Patelnię bardzo dobrze rozgrzej i wlewaj małe porcje ciasta, rozprowadzając je po całej patelni.
Smaż każdy naleśnik z obu stron, by był rumiany.
Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników orkiszowych
Naleśniki orkiszowe to idealny pomysł na szybki obiad na słodko. Wychodzą naprawdę wspaniałe, a w tej wersji są również dużo zdrowsze. Mąją mniejszy indeks glikemiczny i więcej błonnika, dlatego będą lepszym wyborem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Świetnie smakują podane ze świeżymi owocami, a także dżemem czy czekoladą.
Mąka orkiszowa, która została do niego dodana jest lepiej tolerowana przez osoby, które czują się źle po spożyciu przenicy, jednak należy pamiętać, że zawiera gluten i nie może być spożywana przez osoby z celiakią. Dla wszystkich innych będzie to świetny wybór, gdyż ten rodzaj mąki jest zdecydowanie mnie oczyszczony, a także jest świetną opcją do urozmaicenia diety. Naleśniki na tej mące smakują tak jak tradycyjne, a zawierają znacznie więcej błonnika, witamin i składników mineralnych.
Przepis na naleśniki z mąki orkiszowej jest niezwykle łatwy, można wyczarować z niego przepyszne danie w ekspresowym tempie. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają szybkie dania, którym nie trzeba poświęcać zbyt dużo czasu czy energii.
Naleśniki stworzone według tego przepisu są naprawdę fit. Nie tylko dlatego, że zrobione są z innej mąki. To również zasługa smażenia ich bez tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne i mneij kaloryczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim osobom na diecie redukcyjnej. Robione są również bez mleka, na napoju sojowym. To świetna opcja dla osób nietolerujących laktozy. Dzięki temu mają znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Można je podawać z serem, owocami czy dżemem, by stworzyć pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Najlepiej skorzystać z mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu ilość witamin jeszcze się zwiększy. Choć świetnie smakują na słodko, mogą być podawane również jako wytrawne. Wystarczy w przepisie pominąć dodatek cukru. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są niezwykle puszyste i miękkie. Dlatego świetnie nadadzą się dla dzieci. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić naleśniki z mąki orkiszowej, które są po prostu najlepsze.
Alergeny w naleśnikach orkiszowych
Lista alergenów dla naleśników orkiszowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Napój sojowy (mleko sojowe)
Wartości odżywcze naleśników orkiszowych
To zdrowy wybór, gdyż mąka orkiszowa jest dobrym źródłem witamin z grupy B.
Energia i białka
(102g)
Węglowodany
(102g)
Tłuszcze
(102g)
Składniki mineralne
(102g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.