Naleśniki orkiszowe

Opublikowano: 28.06.2021 r., 12:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki orkiszowe podane na talerzu w towarzystwie świeżych owoców.
Naleśniki orkiszowe
Naleśniki orkiszowe są zdrowszym wyborem niż tradycyjne z mąki oczyszczonej. Smakują naprawdę pysznie i są źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
201 kcal
Kcal w porcji
102 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka orkiszowa 1 szklanka (130 g)
  • Cukier puder 5 łyzek (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) (300 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (30 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na naleśniki orkiszowe krok po kroku

Do dużej miski przesyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, wbij jajka i wlej mleko.

Całość wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi.

Patelnię bardzo dobrze rozgrzej i wlewaj małe porcje ciasta, rozprowadzając je po całej patelni.

Smaż każdy naleśnik z obu stron, by był rumiany.

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na naleśniki orkiszowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat naleśników orkiszowych

Naleśniki orkiszowe to idealny pomysł na szybki obiad na słodko. Wychodzą naprawdę wspaniałe, a w tej wersji są również dużo zdrowsze. Mąją mniejszy indeks glikemiczny i więcej błonnika, dlatego będą lepszym wyborem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Świetnie smakują podane ze świeżymi owocami, a także dżemem czy czekoladą.

Mąka orkiszowa, która została do niego dodana jest lepiej tolerowana przez osoby, które czują się źle po spożyciu przenicy, jednak należy pamiętać, że zawiera gluten i nie może być spożywana przez osoby z celiakią. Dla wszystkich innych będzie to świetny wybór, gdyż ten rodzaj mąki jest zdecydowanie mnie oczyszczony, a także jest świetną opcją do urozmaicenia diety. Naleśniki na tej mące smakują tak jak tradycyjne, a zawierają znacznie więcej błonnika, witamin i składników mineralnych.

Przepis na naleśniki z mąki orkiszowej jest niezwykle łatwy, można wyczarować z niego przepyszne danie w ekspresowym tempie. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają szybkie dania, którym nie trzeba poświęcać zbyt dużo czasu czy energii.

Naleśniki stworzone według tego przepisu są naprawdę fit. Nie tylko dlatego, że zrobione są z innej mąki. To również zasługa smażenia ich bez tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne i mneij kaloryczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim osobom na diecie redukcyjnej. Robione są również bez mleka, na napoju sojowym. To świetna opcja dla osób nietolerujących laktozy. Dzięki temu mają znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Można je podawać z serem, owocami czy dżemem, by stworzyć pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Najlepiej skorzystać z mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu ilość witamin jeszcze się zwiększy. Choć świetnie smakują na słodko, mogą być podawane również jako wytrawne. Wystarczy w przepisie pominąć dodatek cukru. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są niezwykle puszyste i miękkie. Dlatego świetnie nadadzą się dla dzieci. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić naleśniki z mąki orkiszowej, które są po prostu najlepsze.

Alergeny w naleśnikach orkiszowych

Lista alergenów dla naleśników orkiszowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze naleśników orkiszowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy wybór, gdyż mąka orkiszowa jest dobrym źródłem witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(102g)
Energia (kcal)
197.88
201.84
Białko (g)
7.03
7.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(102g)
Węglowodany (g)
25.81
26.33
Węglowodany przyswajalne (g)
23.03
23.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.78
2.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(102g)
Tłuszcz (g)
7.60
7.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.57
1.60
Tłuszcze nienasycone (g)
6.03
6.15
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.91
3.99
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.12
2.16
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.58
66.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(102g)
Sód (mg)
37.31
38.05
Wapń (mg)
44.60
45.49
Żelazo (mg)
3.17
3.24
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników orkiszowych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników orkiszowych

Koszt składników
32.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
130 g
1 szklanka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 130 g
Cukier puder
50 g
5 łyzek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Napój sojowy (mleko sojowe)
300 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.70
Za 300 ml
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyzeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
32.60