Przepis na naleśniki gryczane krok po kroku
- Mąka gryczana 180 g Szklanka
- Mleko 1,5% 125 ml Pół szklanki
- Jajko 3 szt. 3 sztuki klasy M
- Olej rzepakowy 12 ml Łyżka
Mąkę przesyp do miski, dodaj szklankę wody, pół szklanki mleka, jajka, dużą szczyptę soli i łyżkę oleju. Całość miksuj 5 minut.
Na rozgrzaną patelnię wylej pół chochelki ciasta, rozprowadź po powierzchni patelni. Przewracaj dopiero gdy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki gryczane - cechy przepisu
Więcej o Naleśnikach gryczanych
Naleśniki gryczane to kolejna alternatywa dla klasycznych naleśników dla osób z nietolerancją glutenu. Podstawowy przepis składa się z mąki, mleka oraz jajek, jednak ciasto możesz przygotować, uwzględniając inne nietolerancje pokarmowe czyli bez jajek, bez mleka lub bez obu tych składników. Tak przygotowane bezglutenowe, wegańskie naleśniki gryczane są wytrawne, ale idealnie sprawdzą się również w wersji na słodko. Z ich użyciem wykonasz dietetyczne i fit dania, ponieważ mąka gryczana posiada mniej kalorii niż inne mąki, ale zawiera przy tym wiele cennych składników odżywczych.
Mąka gryczana jest bogactwem cennych składników odżywczych. Białko znajdujące się w gryce posiada aminokwas, który organizm ludzki nie może sam wytworzyć, jest to lizyna oraz argininę, która jest produkowana w organizmie, jednak z wiekiem jej produkcja maleje i należy ją dostarczać wraz z pożywieniem. Gryka jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, potasu, wapnia, selenu, boru, miedzi, kobaltu, platyny oraz polifenoli. Dzięki zawartości tak wielu składników pozytywnie wpływa na układ krążenia, szczególnie w profilaktyce miażdżycy lub nadciśnienia tętniczego, ale również w leczeniu cukrzycy i otyłości. Zawiera frakcje błonnika nierozpuszczalnego, który poprawia pracę jelit. Pozostałe związki pozytywnie wpływają na układ nerwowy, w tym wspomaga leczenie depresji i przewlekłych bóli głowy, zapobiegają chorobom nowotworowym, opóźniają procesy starzenia się i wpływają na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci.
Gryczane naleśniki warto wprowadzić do menu, nie tylko jeśli eliminuje się gluten. Korzyści ze spożywania gryki są ogromne. Do naleśników możesz wykonać każdy rodzaj farszu, możesz podać je z warzywnym sosem, z pieczarkami i serem mozzarella, z serem na słodko, ale również możesz je wykorzystać do przygotowania krokietów. Sprawdzą się jako posiłek do pracy, lunch, obiad czy kolacja. Przygotowując naleśniki dzień wcześniej, drugiego dnia zyskasz szybki i pełnowartościowy posiłek. Naleśniki z mąki gryczanej i wody to banalny dwuskładnikowy przepis na zdrowe i dietetyczne naleśniki.
Wartości odżywcze Naleśników gryczanych
Energia i białka
Węglowodany w naleśnikach gryczanych
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy w przepisie na naleśniki gryczane
(115g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki gryczane
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Naleśnikach gryczanych
Lista alergenów dla Naleśników gryczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko