Najprostszy przepis na rogaliki

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogaliki podane na blaszce.
Najprostszy przepis na rogaliki
Najprostszy przepis na rogaliki jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników prostych domowych deserów. Całość jest smaczna, szybka i wprost uzależniająca.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
225 kcal
Kcal w porcji
71 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Śmietana 12% (125 g)
  • Masło (120 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (220 g)
  • Cukier puder (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza

Przepis na najprostszy przepis na rogaliki krok po kroku

W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, posiekane masło i śmietanę. Uformuj gładkie ciasto.

Ciasto zawiń folię spożywczą i chłódź przez 1 godzinę w lodówce.

Ciasto podziel na części i dobrze je rozwałkuj. Z każdego płata wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść dżem i roluj całość do górnego rogu.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na najprostszy przepis na rogaliki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat najprostszego przepisu na rogaliki

Najprostszy przepis na rogaliki jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników prostych domowych deserów. Całość jest smaczna, szybka i wprost uzależniająca. To zachwycający pomysł na szybki deser.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najprostsze rogaliki, by były szybkie, łatwe i pyszne, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Te domowe rogaliki są po prostu najlepsze. W dodatku wszystkie składniki masz już w swojej kuchni. Rogaliki można zrobić z nadzieniem z marmolady, czekolady, czy orzechów. Są smaczne i dobre również dla początkujących. To świetna alternatywa dla ciasta drożdżowego, z którego bardzo często są przygotowywane rogale. W tej opcji nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, nie trzeba również przygotować wcześniej zaczynu, więc całość zabiera bardzo mało czasu. W dodatku ciasto po upieczeniu staje się bardzo miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.

Ze względu na tylko 3 składniki, które trzeba użyć do ich wykonania, są idealnym przepisem na awaryjne sytuacje lub niespodziewany przyjazd gości. Z przepisu wychodzi dość sporo rogalików, które można przechowywać jeszcze przez kilka dni, gdyż nie wysychają ani nie stają się twarde. Choć w tej opcji podawane są z marmoladą, można je również zrobić z serem, czy czekoladą. W każdej wersji smakują równie pysznie. Całość można zrobić w kilka chwil, a mała ilość potrzebnych składników sprawia, że rogale można przygotować nie tylko szybko, ale również bardzo sprawnie.

Przepis na rogaliki jest naprawdę bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. To idealna receptura również do przygotowywania słodkości z dziećmi, gdyż całość wychodzi niezwykle sprawnie, a ciasto nie jest zbyt brudzące. Można polewać je lukrem lub czekoladą, choć wspaniale smakują także w najprostszym wydaniu, posypane cukrem pudrem. Do tego wypieku idealnie nadaje się dżem z truskawek, czy innych owoców jagodowych, które nie są zbyt słodkie, dzięki czemu całość nie wychodzi mdląca.

Alergeny w najprostszym przepisie na rogaliki

Lista alergenów dla najprostszego przepisu na rogaliki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło

Wartości odżywcze najprostszego przepisu na rogaliki

na 100g gotowej potrawy

To słodkości, które zawierają sporo cukru, więc nie powinny gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(71g)
Energia (kcal)
317.91
225.72
Białko (g)
5.29
3.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(71g)
Węglowodany (g)
38.79
27.54
Węglowodany przyswajalne (g)
38.33
27.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(71g)
Tłuszcz (g)
16.13
11.45
Tłuszcze nasycone (g)
11.03
7.83
Tłuszcze nienasycone (g)
5.10
3.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(71g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Tiamina (mg)
0.31
0.22
Ryboflawina (mg)
0.17
0.12
Niacyna (mg)
2.12
1.51
Foliany (µg (mcg))
53.97
38.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(71g)
Sód (mg)
17.48
12.41
Potas (mg)
99.96
70.97
Wapń (mg)
34.93
24.80
Fosfor (mg)
58.02
41.20
Magnez (mg)
16.30
11.57
Żelazo (mg)
1.78
1.26
Cynk (mg)
0.45
0.32
Miedź (mg)
0.08
0.06
Mangan (mg)
0.33
0.23
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny najprostszego przepisu na rogaliki 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania najprostszego przepisu na rogaliki

Koszt składników
16.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Śmietana 12%
125 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
220 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.14
Za 220 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
16.20