Najprostszy przepis na rogaliki
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Śmietana 12% (125 g)
- Masło (120 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (220 g)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na najprostszy przepis na rogaliki krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, posiekane masło i śmietanę. Uformuj gładkie ciasto.
Ciasto zawiń folię spożywczą i chłódź przez 1 godzinę w lodówce.
Ciasto podziel na części i dobrze je rozwałkuj. Z każdego płata wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść dżem i roluj całość do górnego rogu.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.
Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat najprostszego przepisu na rogaliki
Najprostszy przepis na rogaliki jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników prostych domowych deserów. Całość jest smaczna, szybka i wprost uzależniająca. To zachwycający pomysł na szybki deser.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najprostsze rogaliki, by były szybkie, łatwe i pyszne, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Te domowe rogaliki są po prostu najlepsze. W dodatku wszystkie składniki masz już w swojej kuchni. Rogaliki można zrobić z nadzieniem z marmolady, czekolady, czy orzechów. Są smaczne i dobre również dla początkujących. To świetna alternatywa dla ciasta drożdżowego, z którego bardzo często są przygotowywane rogale. W tej opcji nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, nie trzeba również przygotować wcześniej zaczynu, więc całość zabiera bardzo mało czasu. W dodatku ciasto po upieczeniu staje się bardzo miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.
Ze względu na tylko 3 składniki, które trzeba użyć do ich wykonania, są idealnym przepisem na awaryjne sytuacje lub niespodziewany przyjazd gości. Z przepisu wychodzi dość sporo rogalików, które można przechowywać jeszcze przez kilka dni, gdyż nie wysychają ani nie stają się twarde. Choć w tej opcji podawane są z marmoladą, można je również zrobić z serem, czy czekoladą. W każdej wersji smakują równie pysznie. Całość można zrobić w kilka chwil, a mała ilość potrzebnych składników sprawia, że rogale można przygotować nie tylko szybko, ale również bardzo sprawnie.
Przepis na rogaliki jest naprawdę bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. To idealna receptura również do przygotowywania słodkości z dziećmi, gdyż całość wychodzi niezwykle sprawnie, a ciasto nie jest zbyt brudzące. Można polewać je lukrem lub czekoladą, choć wspaniale smakują także w najprostszym wydaniu, posypane cukrem pudrem. Do tego wypieku idealnie nadaje się dżem z truskawek, czy innych owoców jagodowych, które nie są zbyt słodkie, dzięki czemu całość nie wychodzi mdląca.
Alergeny w najprostszym przepisie na rogaliki
Lista alergenów dla najprostszego przepisu na rogaliki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
Wartości odżywcze najprostszego przepisu na rogaliki
To słodkości, które zawierają sporo cukru, więc nie powinny gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(71g)
Węglowodany
(71g)
Tłuszcze
(71g)
Witaminy
(71g)
Składniki mineralne
(71g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.