Muszelki nadziewane
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Cukier (30 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Mascarpone (500 g)
- Mleko 2% (45 ml)
- Ser parmezan (185 g)
- Ser Mozzarella (250 g)
- Szpinak (1000 g)
- Serek ricotta (750 g)
- Makaron muszelki (400 g)
- Czosnek (15 g)
Przepis na muszelki nadziewane krok po kroku
Najpierw przygotuj sos pomidorowy: rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż czosnek przez minutę. Dodaj cukier, ocet, pomidory i sól, bazylię, czosnek oraz pieprz, całość gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
Mascarpone ubij z mlekiem na gładką masę, całość odstaw na bok do małej miseczki.
Włóż szpinak do dużego durszlaka i zalej wrzątkiem, aby zwiędł. Następnie odciśnij z niego nadmiar wody.
Szpinak grubo posiekaj i wymieszaj w dużej misce ze 100 g startego parmezanu i ricottą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron włóż do osolonego wrzątku i podgotuj je przez 5 - 6 minut.
Szpinakowe nadzienie włóż łyżeczką do makaronu.
Naczynie żaroodporne wyłóż sosem pomidorowym i ułóż w nim makaron bardzo blisko siebie.
Danie polej sosem mascarpone i posyp startym parmezanem i mozzarellą.
Piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat muszelkom nadziewanym
Muszelki nadziewane to przepyszny sposób na naprawdę ciekawe danie. Ten faszerowany makaron jest nie tylko smaczny, ale również ciekawie się prezentuje.
Przepis na muszelki nadziewane to dobre rozwiązanie na pyszne danie. Idealnie sprawdzi się na kolację, czy na obiad. Makaron wypełniony po brzegi szpinakowym wnętrzem, będzie idealnym wyborem dla miłośników zapiekanek. Jest smaczny, zdrowy, a przy okazji naprawdę prosty w przygotowaniu, choć może się wydawać zupełnie inaczej. To danie pochodzi z włoskiej kuchni i zawiera wszystkie charakterystyczne dla niej produkty. Całość nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zaskakuje wspaniałym aromatem. Całość zajmuje tylko kilka minut. To prawdziwa gratka dla miłośników serowych dań, gdyż jest on jednym z głównych składników w tej potrawie. Ze względu na lepszy smak używa się aż trzech różnych rodzajów, dzięki temu potrawa wyróżnia się wspaniałym aromatem. Głównym składnikiem farszu jest szpinak, to warzywo, które przez wielu nie jest zbyt lubiane. Warto jednak pamiętać o jego obecności w menu, gdyż jest niezwykle zdrowe i pełne witamin.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muszelki nadziewane, by były smaczne i niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Muszle faszerowane to sposób na makaron w nieco ciekawszej formie. Całość idealnie dopełnia szybki farsz i pyszny sos. Przygotowanie tej potrawy jest tak proste, że spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć to naprawdę wyjątkowe danie. Jej główne składniki to specjalny makaron, szpinak i duża ilość sera. Makaron używany do przygotowania tej zapiekanki to muszle, ze względu, na kształt jaki przybiera. To dzięki temu można go faszerować. Jego odnalezienie w sklepie jest niezwykle proste. Warto pamiętać, by wybrać taki, który jest dość duży, by można w nim było pomieścić sporą ilość nadzienia. To świetny pomysł na naprawdę pyszne i szybkie włoskie danie. Makaron, który skrywa w sobie przepyszny farsz z serem to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. To smaczne danie ma wspaniały aromat, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest proste i tanie.
Alergeny w muszelkach nadziewanych
Lista alergenów dla muszelkom nadziewanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Mleko 2%
- Ser parmezan
- Ser Mozzarella
- serek ricotta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
Wartości odżywcze muszelkom nadziewanym
To zdrowa opcja, jednak dobrze podawać ją ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(670g)
Węglowodany
(670g)
Tłuszcze
(670g)
Witaminy
(670g)
Składniki mineralne
(670g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.