Przepis na muszelki nadziewane krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa, ocet spirytusowy, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Najpierw przygotuj sos pomidorowy: rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż czosnek przez minutę. Dodaj cukier, ocet, pomidory i sól, bazylię, czosnek oraz pieprz, całość gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.

Mascarpone ubij z mlekiem na gładką masę, całość odstaw na bok do małej miseczki.

Włóż szpinak do dużego durszlaka i zalej wrzątkiem, aby zwiędł. Następnie odciśnij z niego nadmiar wody.

Szpinak grubo posiekaj i wymieszaj w dużej misce ze 100 g startego parmezanu i ricottą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron włóż do osolonego wrzątku i podgotuj je przez 5 - 6 minut.

Szpinakowe nadzienie włóż łyżeczką do makaronu.

Naczynie żaroodporne wyłóż sosem pomidorowym i ułóż w nim makaron bardzo blisko siebie.

Danie polej sosem mascarpone i posyp startym parmezanem i mozzarellą.

Piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Muszelki nadziewane podane w naczyniu żaroodpornym.
muszelki nadziewane
Koszt przygotowania dania
108.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1187 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Muszelki nadziewane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muszelkach nadziewanych

Muszelki nadziewane to przepyszny sposób na naprawdę ciekawe danie. Ten faszerowany makaron jest nie tylko smaczny, ale również ciekawie się prezentuje.

Przepis na muszelki nadziewane to dobre rozwiązanie na pyszne danie. Idealnie sprawdzi się na kolację, czy na obiad. Makaron wypełniony po brzegi szpinakowym wnętrzem, będzie idealnym wyborem dla miłośników zapiekanek. Jest smaczny, zdrowy, a przy okazji naprawdę prosty w przygotowaniu, choć może się wydawać zupełnie inaczej. To danie pochodzi z włoskiej kuchni i zawiera wszystkie charakterystyczne dla niej produkty. Całość nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zaskakuje wspaniałym aromatem. Całość zajmuje tylko kilka minut. To prawdziwa gratka dla miłośników serowych dań, gdyż jest on jednym z głównych składników w tej potrawie. Ze względu na lepszy smak używa się aż trzech różnych rodzajów, dzięki temu potrawa wyróżnia się wspaniałym aromatem. Głównym składnikiem farszu jest szpinak, to warzywo, które przez wielu nie jest zbyt lubiane. Warto jednak pamiętać o jego obecności w menu, gdyż jest niezwykle zdrowe i pełne witamin.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muszelki nadziewane, by były smaczne i niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Muszle faszerowane to sposób na makaron w nieco ciekawszej formie. Całość idealnie dopełnia szybki farsz i pyszny sos. Przygotowanie tej potrawy jest tak proste, że spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć to naprawdę wyjątkowe danie. Jej główne składniki to specjalny makaron, szpinak i duża ilość sera. Makaron używany do przygotowania tej zapiekanki to muszle, ze względu, na kształt jaki przybiera. To dzięki temu można go faszerować. Jego odnalezienie w sklepie jest niezwykle proste. Warto pamiętać, by wybrać taki, który jest dość duży, by można w nim było pomieścić sporą ilość nadzienia. To świetny pomysł na naprawdę pyszne i szybkie włoskie danie. Makaron, który skrywa w sobie przepyszny farsz z serem to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. To smaczne danie ma wspaniały aromat, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest proste i tanie.

Wartości odżywcze muszelkom nadziewanym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(670g)
Energia (kalorie)
177.26 kcal
1187.64 kcal
Białko
7.24 g
48.51 g

Węglowodany w muszelkach nadziewanych

Na 100g
Na porcję
(670g)
Węglowodany
12.78 g
85.60 g
Węglowodany przyswajalne
11.52 g
77.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
8.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(670g)
Tłuszcz
10.85 g
72.72 g
Tłuszcze nasycone
8.36 g
55.99 g
Tłuszcze nienasycone
2.50 g
16.73 g
Tłuszcze jednonasycone
2.10 g
14.06 g
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.40 g
2.67 g
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
31.83 mg
213.23 mg

Witaminy w przepisie na muszelki nadziewane

Na 100g
Na porcję
(670g)
Witamina A
162.83 µg (mcg)
1090.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.83 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
2.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
8.94 mg
59.90 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.46 mg
3.11 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
42.83 µg (mcg)
286.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.35 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
1.03 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.64 mg
4.29 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
54.17 µg (mcg)
362.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
1438.96 µg (mcg)
9641.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muszelki nadziewane

Na 100g
Na porcję
(670g)
Sód
166.95 mg
1118.55 mg
Potas
272.42 mg
1825.24 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
176.27 mg
1181.02 mg
Fosfor
121.77 mg
815.87 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
36.13 mg
242.09 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.16 mg
7.80 mg
Cynk
0.74 mg
4.97 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.70 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan
0.36 mg
2.43 mg
Brak danych dla: cukier, mascarpone, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muszelkom nadziewanym 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muszelkach nadziewanych

Lista alergenów dla muszelkom nadziewanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Mleko 2%
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella
    • serek ricotta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki

Cena przygotowania muszelkom nadziewanym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Mleko 2%
45 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 ml
Ser parmezan
185 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
24.05
Za 185 g
Ser Mozzarella
250 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Szpinak
1000 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
33.33
Za 1000 g
Serek ricotta
750 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 750 g
Makaron muszelki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
137.60
Jak oceniasz przepis na muszelki nadziewane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób