Mus truskawkowy z galaretką

Opublikowano: 31.12.2021 r., 15:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus truskawkowy z galaretką podany w ozdobnych pucharkach.
Mus truskawkowy z galaretką podany w ozdobnych pucharkach.
W sezonie letnim koniecznie wypróbuj naszego przepisu na przepyszny mus truskawkowy z galaretką. Przepis jest bardzo prosty a samo danie uwielbiają w szczególności dzieci.
Przygotowanie 15 min
420 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Galaretka - truskawkowa (75 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, miska, pojemnik blendera, pucharki

Przepis na mus truskawkowy z galaretką krok po kroku

Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw ją do wystygnięcia.

Przestygniętą galaretkę przelej do 4 pucharków.

Galaretkę w pucharkach pozostaw do stężenia.

Truskawki umyj i pozbaw szypułek.

Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładki mus.

Mus z truskawek rozlej w równych ilościach do pucharków ze stężałą już galaretką.

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru.

Ubitą śmietaną udekoruj deser truskawkowy.

Gotowy deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj go w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na mus truskawkowy z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat musu truskawkowego z galaretką

Łatwy i pyszny mus truskawkowy z galaretką to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Deser ten zawiera sporej ilości witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przepis mus truskawkowy z galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby zrobić dobry mus truskawkowy z galaretką potrzebujesz następujących produktów spożywczych: galaretki truskawkowej, truskawek, cukru pudru oraz śmietanki kremówki.

Jak zrobić mus truskawkowy z galaretką? Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw ją do wystygnięcia. Przestygniętą galaretkę przelej do 4 pucharków. Galaretkę w pucharkach pozostaw do stężenia. Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładki mus. Mus z truskawek rozlej w równych ilościach do pucharków ze stężałą już galaretką. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietaną udekoruj deser truskawkowy. Gotowy deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj go w chłodnym miejscu.

Truskawki, które stanowią jeden z głównych produktów do przygotowania potrawy, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości witaminy C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Odpowiednia jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli okresie jesienno-zimowym. Truskawki stanowią również źródło magnezu, które spożywane w odpowiednich ilościach wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo znajdziemy w nich krzem, który ma znaczący wpływ na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Podsumowując prosty przepis na mus truskawkowy z galaretką to doskonała propozycja na smaczny deser. Przepis jest niezwykle prosty do wykonania, dlatego warto włączyć go do swojego menu w okresie dojrzewania truskawek.

Alergeny w musie truskawkowym z galaretką

Lista alergenów dla musu truskawkowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze musu truskawkowego z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Mus truskawkowy z galaretką stanowi doskonałą przekąskę dla najmłodszych. Warto jednak pamiętać, że wykorzystanie gotowej galaretki sprawia, że danie zawiera spore ilości cukrów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
140.07
420.21
Białko (g)
2.14
6.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.98
47.94
Węglowodany przyswajalne (g)
14.69
44.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
3.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.74
23.21
Tłuszcze nasycone (g)
7.61
22.83
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
3.33
9.98
Szacunkowy indeks glikemiczny musu truskawkowego z galaretką 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu truskawkowego z galaretką

Koszt składników
16.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
75 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
16.80