Przepis na mus truskawkowy z galaretką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, blender, miska, pojemnik blendera, pucharki

Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw ją do wystygnięcia.

Przestygniętą galaretkę przelej do 4 pucharków.

Galaretkę w pucharkach pozostaw do stężenia.

Truskawki umyj i pozbaw szypułek.

Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładki mus.

Mus z truskawek rozlej w równych ilościach do pucharków ze stężałą już galaretką.

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru.

Ubitą śmietaną udekoruj deser truskawkowy.

Gotowy deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj go w chłodnym miejscu.

Mus truskawkowy z galaretką podany w ozdobnych pucharkach.
Mus truskawkowy z galaretką podany w ozdobnych pucharkach.
Koszt przygotowania dania
14.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
420 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
51

Mus truskawkowy z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o musie truskawkowym z galaretką

Łatwy i pyszny mus truskawkowy z galaretką to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Deser ten zawiera sporej ilości witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przepis mus truskawkowy z galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby zrobić dobry mus truskawkowy z galaretką potrzebujesz następujących produktów spożywczych: galaretki truskawkowej, truskawek, cukru pudru oraz śmietanki kremówki.

Jak zrobić mus truskawkowy z galaretką? Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw ją do wystygnięcia. Przestygniętą galaretkę przelej do 4 pucharków. Galaretkę w pucharkach pozostaw do stężenia. Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładki mus. Mus z truskawek rozlej w równych ilościach do pucharków ze stężałą już galaretką. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietaną udekoruj deser truskawkowy. Gotowy deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj go w chłodnym miejscu.

Truskawki, które stanowią jeden z głównych produktów do przygotowania potrawy, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości witaminy C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Odpowiednia jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli okresie jesienno-zimowym. Truskawki stanowią również źródło magnezu, które spożywane w odpowiednich ilościach wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo znajdziemy w nich krzem, który ma znaczący wpływ na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Podsumowując prosty przepis na mus truskawkowy z galaretką to doskonała propozycja na smaczny deser. Przepis jest niezwykle prosty do wykonania, dlatego warto włączyć go do swojego menu w okresie dojrzewania truskawek.

Wartości odżywcze musu truskawkowego z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
140.07 kcal
420.21 kcal
Białko
2.14 g
6.43 g

Węglowodany w musie truskawkowym z galaretką

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
15.98 g
47.94 g
Węglowodany przyswajalne
14.69 g
44.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
3.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
7.74 g
23.21 g
Tłuszcze nasycone
7.61 g
22.83 g
Tłuszcze nienasycone
0.13 g
0.38 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.08 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.30 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mus truskawkowy z galaretką

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
3.33 mg
9.98 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny musu truskawkowego z galaretką 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w musie truskawkowym z galaretką

Lista alergenów dla musu truskawkowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania musu truskawkowego z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
75 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
16.80
Jak oceniasz przepis na mus truskawkowy z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób