Deser z truskawek i mascarpone

Opublikowano: 22.06.2022 r., 20:19 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z truskawek i mascarpone w szklance
Deser z truskawek i mascarpone
Deser z truskawek i mascarpone to świetny pomysł na smaczny deser. Wystarczy kilka składników, chwila pracy i ta efektowna słodycz pojawi się na Twoim stole.
Przygotowanie 15 min
427 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Truskawki (300 g)
  • Cukier (10 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Biszkopty - lady fingers (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, pojemnik blendera, pucharki

Przepis na deser z truskawek i mascarpone krok po kroku

Truskawki umyj i osusz na sitku. Usuń z nich szypułki.

Umieść w kielichu blendera truskawki i cukier. Całość zblenduj na gładką masę.

Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Dodaj mascarpone do śmietany i całość wymieszaj na gładki krem.

W szklance lub pucharku umieść masę z truskawek. Na to wyłóż śmietanę z mascarpone.

Dodatkowo ozdób deser biszkoptami i świeżymi truskawkami.

Jak oceniasz przepis na deser z truskawek i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat deseru z truskawek i mascarpone

Deser z truskawek i mascarpone to świetny pomysł na smaczny deser. Wystarczy kilka składników, chwila pracy i ta efektowna słodycz pojawi się na Twoim stole.

Nasz przepis na deser z truskawek i mascarpone potrzebuje przede wszystkim owoców. W tym miejscu możesz wykorzystać świeże lub mrożone truskawki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z truskawek i mascarpone w bardziej dietetycznej wersji, to wymień cukier na słodzik naturalny. Dzięki czemu zachowasz dobry smak deseru i zaoszczędzisz kilka kilokalorii.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Alergeny w deserze z truskawek i mascarpone

Lista alergenów dla deseru z truskawek i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze deseru z truskawek i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
225.22
427.91
Białko (g)
2.20
4.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
17.16
32.60
Węglowodany przyswajalne (g)
16.33
31.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
16.28
30.94
Tłuszcze nasycone (g)
16.02
30.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.26
0.49
Cholesterol (mg)
42.53
80.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina C (mg)
22.33
42.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
87.69
166.61
Wapń (mg)
48.66
92.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z truskawek i mascarpone 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z truskawek i mascarpone

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Biszkopty
100 g
lady fingers
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
27.00