Przepis na deser z mrożonymi truskawkami krok po kroku
- Truskawki mrożone 300 g
- Cukier 10 g
- Mascarpone 200 g
- Cukier puder 30 g
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
- Biszkopty 100 g lady fingers do dekoracji
Truskawki rozmroź i odsącz z soku.
Umieść w kielichu blendera truskawki i cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Dodaj mascarpone do śmietany i całość wymieszaj.
W szklance lub pucharku umieść masę z truskawek. Na to wyłóż śmietanę z mascarpone.
Dodatkowo ozdób deser biszkoptami.
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Parfait
-
Pralinki
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Ciasto bezowe
-
Biskwity
-
Ptysie z kremem
-
Deser z mascarpone

(liczba kalorii)
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Mus truskawkowy
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort bezowy z truskawkami
-
Sernikobrownie z musem trusawkowym
-
Żeberka pieczone w miodzie
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Biszkopt z musem truskawkowym
-
Deser z truskawek i mascarpone
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Dania i ciasta z musem truskawkowym
Deser z mrożonymi truskawkami - cechy przepisu
Więcej o deserze z mrożonymi truskawkami
Deser z mrożonymi truskawkami to świetny pomysł na pyszny deser. Wystarczy kilka składników, chwila pracy i ta efektowna słodycz pojawi się na Twoim stole.
Nasz przepis na deser z mrożonymi truskawkami potrzebuje mascarpone i śmietany, by uzyskać kremowy efekt. Jeśli potrzebny Ci dietetyczny pomysł, to wystarczy wymienić te składniki na jogurt grecki. W takim wydaniu będzie równie dobry. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak zrobić deser z mrożonymi truskawkami w wersji 100% fit to zamiast cukru użyj słodzika naturalnego, np. erytrolu.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Wartości odżywcze deseru z mrożonymi truskawkami
Energia i białka
(190g)
Węglowodany w deserze z mrożonymi truskawkami
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy w przepisie na deser z mrożonymi truskawkami
(190g)
Składniki mineralne w przepisie na deser z mrożonymi truskawkami
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w deserze z mrożonymi truskawkami
Lista alergenów dla deseru z mrożonymi truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty