Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Opublikowano: 09.02.2022 r., 11:00 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym to pyszna propozycja na deser z dużą ilością kremu. Masz truskawki? Wykorzystaj je i zrób ten łatwy przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 35 min
392 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (195 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
  • Jogurt naturalny 2% (180 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru (185 ml)
  • Olej rzepakowy (90 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (395 g)
  • Truskawki (1000 g)
  • Żelatyna (28 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (900 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na ciasto czekoladowe z musem truskawkowym krok po kroku

Rozgrzej piekarnik na 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ostudzoną kawę, jogurt, olej, jajka oraz 250 g cukru wymieszaj mikserem tylko do połączenia składników.

Dodaj kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz łyżeczkę sody oczyszczonej, mąkę i szczyptę soli. Ponownie zmiksuj - tylko do połączenia składników.

Masę wlej do blaszki i piecz 35 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź.

24 g żelatyny zalej połową szklanki zimnej wody i wymieszaj. Odstaw na chwilę, by napęczniała, po czym podgrzej ją w mikrofalówce tylko do rozpuszczenia - nie zagotuj!

700 g truskawki zblenduj na mus. Dodaj do nich łyżkę soku z cytryny, 130 g cukru. Całość gotuj chwilę w garnku, by cukier się rozpuścił.

Podgotowane truskawki (mogą być ciepłe) wymieszaj z ostudzoną żelatyną. Wystudź całkowicie.

Śmietankę ubij razem z aromatem, jak mus truskawkowy będzie zimny.

Do zimnego (!) musu truskawkowego przełóż śmietankę i wymieszaj łyżką.

Krem śmietankowo-truskawkowy wyłóż na ciasto.

Pozostałe 4 g żelatyny zalej około 30 ml zimnej wody i zrób tak, jak poprzednim razem.

Resztę truskawek zblenduj. Dodaj 15 g cukru i podgotuj chwilę (także do rozpuszczenia cukru). Wymieszaj z żelatyną.

Chłodny mus z truskawek wyłóż na wierzch ciasta.

Wierzch ciasta ozdób truskawkami lub pomiń.

Ostudź ciasto, najlepiej zostawić je na minimum 5 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym to pyszna propozycja na deser z dużą ilością kremu. Masz truskawki? Wykorzystaj je i zrób ten łatwy przepis. Dobre, kawowo-czekoladowe ciasto, kremowy i delikatny krem śmietankowo-truskawkowy, a całość jest polana musem z truskawek. To opis tego pysznego dzieła. Takie ciasto nie jest zbyt szybkie, ale łatwe i smaczne. Przepis na ciasto czekoladowe z musem truskawkowym jest doskonały na co dzień oraz na jakąś specjalną okazję. Zobacz, jak zrobić ciasto czekoladowe z musem truskawkowym.

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym to dobre i łatwe ciasto. To czekoladowy spód, duża ilość kremu śmietankowo-truskawkowego i mus truskawkowy. Przez fakt samego chłodzenia ciasta, nie jest ono szybkie. Należy bowiem ciasto dobrze schłodzić, by żelatyna mogła zastygnąć. Jak zrobisz ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, nie pożałujesz poświęconego czasu.

Co prawda, przepis ten nie należy do szybkich. Warto jednak poświęcić czas i je przygotować. Jak zrobić ciasto czekoladowe z musem truskawkowym? Najpierw należy upiec czekoladowo-kawowy spód. Następnie wykonaj krem śmietankowo-truskawkowy. Na końcu wystarczy zrobić mus truskawkowy. Przepis na ciasto czekoladowe z musem truskawkowym rozpocznij od nagrzania piekarnika, a następnie włożenia do blaszki papieru do pieczenia. Olej, ostudzony napar z kawy, jogurt, jajka oraz cukier zmiksuj, a po tym dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość zmiksuj, składniki mają się tylko połączyć. Przelej masę do blaszki i upiecz (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Następne kroki należy podjąć, gdy ciasto jest zimne. By zrobić krem śmietankowo-truskawkowy, należy przygotować żelatynę. Ją wystarczy zalać zimną wodą, odstawić na chwilę i następnie zagrzać. Nie wolno doprowadzić jej do wrzenia. Truskawki zblenduj, wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem. Podgotuj chwilę, by cukier się rozpuścił. Dodaj żelatynę. Truskawki całkiem wystudź. Zacznij ubijać śmietankę z aromatem, jak truskawki będą zimne. Śmietanka ma być ubita na sztywno. Dodaj do truskawek śmietankę i wymieszaj. Kremem posmaruj ciasto. Przygotowanie musu truskawkowego zacznij od żelatyny – zrób dokładnie tak samo, jak wcześniej. Truskawki zblenduj, dodaj cukier i także zagotuj do rozpuszczenia cukru. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Mus całkiem ostudź. Wylej na wierzch ciasta. Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym możesz ozdobić truskawkami – nie jest to jednak konieczne. Deser wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.

*W przepisie na ciasto czekoladowe z musem truskawkowym możesz użyć truskawek świeżych i mrożonych.

Alergeny w cieście czekoladowym z musem truskawkowym

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na ciasto czekoladowe z musem truskawkowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego. Truskawki to dobry sposób na dostarczenie dużej ilości witaminy C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
206.65
392.63
Białko (g)
3.54
6.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
21.84
41.50
Węglowodany przyswajalne (g)
20.61
39.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
2.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
12.41
23.58
Tłuszcze nasycone (g)
9.40
17.86
Tłuszcze nienasycone (g)
3.01
5.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
15.30
29.08
Wapń (mg)
21.26
40.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z musem truskawkowym 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z musem truskawkowym

Koszt składników
67.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
195 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 195 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
185 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.74
Za 185 ml
Olej rzepakowy
90 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.63
Za 90 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
395 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 395 g
Truskawki
1000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 1000 g
Żelatyna
28 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.50
Za 28 g
Śmietanka kremowa 30%
900 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
13.50
Za 900 g
Koszt składników
67.10