Mus z malin
- Maliny - 2 szklanki (500 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na mus z malin krok po kroku
Dodatkowo przygotuj około 1/2 szklanki wody.
Przełóż maliny do rondelka wlej wodę i delikatnie podgrzewaj wciąż mieszając.
Dodaj cukier mieszaj podgrzewając mus na małym ogniu.
Gdy maliny się zagęszczą odstaw na bok do ostygnięcia.
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Mus truskawkowy
-
Tort bezowy z truskawkami
-
Sernikobrownie z musem truskawkowym
-
Żeberka pieczone w miodzie
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Biszkopt z musem truskawkowym
-
Deser z truskawek i mascarpone
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Deser z chia i truskawek
-
Sernik z musem truskawkowym
-
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
-
Mus truskawkowy z mrożonych truskawek
-
Deser z mrożonymi truskawkami
-
Mus truskawkowy z galaretką
-
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
-
Placek z musem truskawkowym
-
Kremowy sernik z musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie
-
Dania i ciasta z musem truskawkowym
Więcej informacji na temat musu z malin
Mus z malin przygotowanych własnoręcznie w domu to idealne dodatek do ciasta tortów, ale także jako przetwory do słoików na zimę. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na mus z malin i przekonaj się jak przygotować go bez dodatku cukru. Nie ma znaczenia czy użyjesz cukier biały, który naturalnie pozyskiwany jest z buraków cukrowych lub cukru brązowego, który pozyskiwany jest z trzciny cukrowej, ponieważ mają one bardzo podobną wartość energetyczną i są tak samo metabolizowane w naszym organizmie. Jeśli nie chcesz używać cukru, możesz śmiało postawić na jego zamiennik, świetnie sprawdzi się tutaj stewia, erytrol lub ksylitol. Zamienniki te są jeszcze bardziej w odczuciu słodszy niż tradycyjny cukier, przy czym zawierają mniej kalorii na 100 g produktu.
Zatem, jak zrobić mus z malin?
Dodatkowo przygotuj około 1/2 szklanki wody. Przełóż maliny do rondelka, wlej wodę i delikatnie podgrzewaj, wciąż mieszając. Dodaj cukier, mieszaj, podgrzewając mus na małym ogniu. Gdy maliny się zagęszczą odstaw na bok do ostygnięcia. Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu jest nasz dzisiejszy mus. Będzie to idealny pomysł na dodatek nie tylko do deserów, ale też do obiadu, spróbuj przygotować zwykłe naleśniki lub pankejki podawaj je z musem z malin.
Przetwory z malin zdecydowanie będą najlepsze nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych.
Jeśli nie masz dostępu obecnie do świeżych owoców, możesz postawić na te mrożone, pamiętaj tylko aby były one odpowiednie odmrożone. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i urtacie witamin.
Do przygotowania placka zawsze wybieram pierwszą metodę odmrażania, czyli wrzucam truskawki do miski i wkładam je do lodówki. Powstały sok odlewam i wykorzystuje do zimowej herbaty, a owoce kroję na pół i dodaje do ciasta.
Alergeny w musie z malin
Lista alergenów dla musu z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus z malin
Wartości odżywcze musu z malin
Mus możesz przygotować ze świeżych malin jak i mrożonych.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.