Mus z malin

Opublikowano: 14.02.2024 r., 15:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mus z malin
Mus z malin
Mus z malin lub innych dowolnych owoców to idealny dodatek do naleśników lodów, a nawet ciast dlatego koniecznie zapamiętaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
143 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Maliny 2 szklanki (500 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na mus z malin krok po kroku

Dodatkowo przygotuj około 1/2 szklanki wody.

Przełóż maliny do rondelka wlej wodę i delikatnie podgrzewaj wciąż mieszając.

Dodaj cukier mieszaj podgrzewając mus na małym ogniu.

Gdy maliny się zagęszczą odstaw na bok do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na mus z malin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat musu z malin

Mus z malin przygotowanych własnoręcznie w domu to idealne dodatek do ciasta tortów, ale także jako przetwory do słoików na zimę. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na mus z malin i przekonaj się jak przygotować go bez dodatku cukru. Nie ma znaczenia czy użyjesz cukier biały, który naturalnie pozyskiwany jest z buraków cukrowych lub cukru brązowego, który pozyskiwany jest z trzciny cukrowej, ponieważ mają one bardzo podobną wartość energetyczną i są tak samo metabolizowane w naszym organizmie. Jeśli nie chcesz używać cukru, możesz śmiało postawić na jego zamiennik, świetnie sprawdzi się tutaj stewia, erytrol lub ksylitol. Zamienniki te są jeszcze bardziej w odczuciu słodszy niż tradycyjny cukier, przy czym zawierają mniej kalorii na 100 g produktu.

Zatem, jak zrobić mus z malin?

Dodatkowo przygotuj około 1/2 szklanki wody. Przełóż maliny do rondelka, wlej wodę i delikatnie podgrzewaj, wciąż mieszając. Dodaj cukier, mieszaj, podgrzewając mus na małym ogniu. Gdy maliny się zagęszczą odstaw na bok do ostygnięcia. Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu jest nasz dzisiejszy mus. Będzie to idealny pomysł na dodatek nie tylko do deserów, ale też do obiadu, spróbuj przygotować zwykłe naleśniki lub pankejki podawaj je z musem z malin.

Przetwory z malin zdecydowanie będą najlepsze nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych.

Jeśli nie masz dostępu obecnie do świeżych owoców, możesz postawić na te mrożone, pamiętaj tylko aby były one odpowiednie odmrożone. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i urtacie witamin.

Do przygotowania placka zawsze wybieram pierwszą metodę odmrażania, czyli wrzucam truskawki do miski i wkładam je do lodówki. Powstały sok odlewam i wykorzystuje do zimowej herbaty, a owoce kroję na pół i dodaje do ciasta.

Alergeny w musie z malin

Lista alergenów dla musu z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus z malin

Wartości odżywcze musu z malin

na 100g gotowej potrawy

Mus możesz przygotować ze świeżych malin jak i mrożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
119.40
143.28
Białko (g)
0.96
1.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
29.47
35.37
Węglowodany przyswajalne (g)
24.27
29.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.20
6.24
Glukoza (g)
1.49
1.79
Fruktoza (g)
1.88
2.26
Skrobia (g)
0.25
0.30
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
0.52
0.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.35
0.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.36
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
1.60
1.92
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
20.96
25.15
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.48
0.58
Foliany (µg (mcg))
16.80
20.16
Beta karoten (µg (mcg))
9.60
11.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
1.20
1.44
Potas (mg)
121.20
145.44
Wapń (mg)
20.20
24.24
Fosfor (mg)
23.20
27.84
Magnez (mg)
17.60
21.12
Żelazo (mg)
0.56
0.68
Cynk (mg)
0.34
0.41
Miedź (mg)
0.07
0.09
Mangan (mg)
0.54
0.64
Szacunkowy indeks glikemiczny musu z malin 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu z malin

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
500 g
2 szklanki
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Koszt składników
34.00