Mus truskawkowy z galaretką
- Galaretka - truskawkowa (75 g)
- Truskawki (500 g)
- Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na mus truskawkowy z galaretką krok po kroku
Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw ją do wystygnięcia.
Przestygniętą galaretkę przelej do 4 pucharków.
Galaretkę w pucharkach pozostaw do stężenia.
Truskawki umyj i pozbaw szypułek.
Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładki mus.
Mus z truskawek rozlej w równych ilościach do pucharków ze stężałą już galaretką.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru.
Ubitą śmietaną udekoruj deser truskawkowy.
Gotowy deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj go w chłodnym miejscu.
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Mus truskawkowy
-
Tort bezowy z truskawkami
-
Sernikobrownie z musem truskawkowym
-
Żeberka pieczone w miodzie
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Biszkopt z musem truskawkowym
-
Deser z truskawek i mascarpone
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Deser z chia i truskawek
-
Sernik z musem truskawkowym
-
Mus z malin
-
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
-
Mus truskawkowy z mrożonych truskawek
-
Deser z mrożonymi truskawkami
-
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
-
Placek z musem truskawkowym
-
Kremowy sernik z musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie
-
Dania i ciasta z musem truskawkowym
Więcej informacji na temat musu truskawkowego z galaretką
Łatwy i pyszny mus truskawkowy z galaretką to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Deser ten zawiera sporej ilości witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przepis mus truskawkowy z galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby zrobić dobry mus truskawkowy z galaretką potrzebujesz następujących produktów spożywczych: galaretki truskawkowej, truskawek, cukru pudru oraz śmietanki kremówki.
Jak zrobić mus truskawkowy z galaretką? Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw ją do wystygnięcia. Przestygniętą galaretkę przelej do 4 pucharków. Galaretkę w pucharkach pozostaw do stężenia. Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładki mus. Mus z truskawek rozlej w równych ilościach do pucharków ze stężałą już galaretką. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietaną udekoruj deser truskawkowy. Gotowy deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj go w chłodnym miejscu.
Truskawki, które stanowią jeden z głównych produktów do przygotowania potrawy, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości witaminy C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Odpowiednia jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli okresie jesienno-zimowym. Truskawki stanowią również źródło magnezu, które spożywane w odpowiednich ilościach wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo znajdziemy w nich krzem, który ma znaczący wpływ na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.
Podsumowując prosty przepis na mus truskawkowy z galaretką to doskonała propozycja na smaczny deser. Przepis jest niezwykle prosty do wykonania, dlatego warto włączyć go do swojego menu w okresie dojrzewania truskawek.
Alergeny w musie truskawkowym z galaretką
Lista alergenów dla musu truskawkowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze musu truskawkowego z galaretką
Mus truskawkowy z galaretką stanowi doskonałą przekąskę dla najmłodszych. Warto jednak pamiętać, że wykorzystanie gotowej galaretki sprawia, że danie zawiera spore ilości cukrów prostych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.