Mus czekoladowy z mascarpone

Opublikowano: 17.10.2023 r., 23:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus czekoladowy z mascarpone podany w pucharkach.
Mus czekoladowy z mascarpone
Mus czekoladowy z mascarpone podany z dodatkiem świeżych owoców to doskonała propozycja na deser. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny mus z mascarpone.
Przygotowanie 15 min
741 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka, dobrze schłodzona (250 g)
  • Mascarpone - 1 małe opakowanie (250 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, miseczka, pucharki

Przepis na mus czekoladowy z mascarpone krok po kroku

W garnku zagotuj wodę.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść ją w miseczce.

Miseczkę z czekoladą umieść nad gotującą się wodą i roztop czekoladę. Możesz przemieszać ją od czasu do czasu.

Czekoladę pozostaw do przestudzenia, a następnie wymieszaj ją z mascarpone przy pomocy miksera (na niskich obrotach).

Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę.

Do ubitej śmietany dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj składniki.

Gotowy mus czekoladowy przełóż do pucharków i udekoruj go ulubionymi owocami.

Mus czekoladowy podawaj w formie deseru.

Jak oceniasz przepis na mus czekoladowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat musu czekoladowego z mascarpone

Mus czekoladowy z mascarpone to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Pyszny mus warto podać z dodatkiem świeżych owoców, np. z truskawkami, borówkami czy malinami. Deser można udekorować również kawałkami czekolady. Sprawdzony przepis na mus czekoladowy z mascarpone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty: śmietanka 30%, mascarpone, cukier puder oraz czekolada gorzka.

A jak zrobić mus czekoladowy z mascarpone? Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść ją w miseczce. Miseczkę z czekoladą umieść nad gotującą się wodą i roztop czekoladę. Możesz przemieszać ją od czasu do czasu. Czekoladę pozostaw do przestudzenia, a następnie wymieszaj ją z mascarpone przy pomocy miksera (na niskich obrotach). Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Do ubitej śmietany dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj składniki. Gotowy mus czekoladowy przełóż do pucharków i udekoruj go ulubionymi owocami. Mus czekoladowy podawaj w formie deseru.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.

Podsumowując smaczny mus czekoladowy z serkiem mascarpone to doskonała propozycja na deser dla całej rodziny. Szybki w przygotowaniu mus warto podać podczas imprez rodzinnych. Najlepszy mus jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w musie czekoladowym z mascarpone

Lista alergenów dla musu czekoladowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze musu czekoladowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Mus czekoladowy z mascarpone to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Krem zawiera sporą ilość kalorii, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
411.92
741.45
Białko (g)
3.62
6.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
19.63
35.33
Węglowodany przyswajalne (g)
17.41
31.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.22
4.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
34.94
62.90
Tłuszcze nasycone (g)
31.41
56.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.53
6.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
14.30
25.74
Szacunkowy indeks glikemiczny musu czekoladowego z mascarpone 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu czekoladowego z mascarpone

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka, dobrze schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mascarpone
250 g
1 małe opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
24.50