Mus czekoladowy z mascarpone
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka, dobrze schłodzona (250 g)
- Mascarpone - 1 małe opakowanie (250 g)
- Cukier puder (20 g)
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
Przepis na mus czekoladowy z mascarpone krok po kroku
W garnku zagotuj wodę.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść ją w miseczce.
Miseczkę z czekoladą umieść nad gotującą się wodą i roztop czekoladę. Możesz przemieszać ją od czasu do czasu.
Czekoladę pozostaw do przestudzenia, a następnie wymieszaj ją z mascarpone przy pomocy miksera (na niskich obrotach).
Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę.
Do ubitej śmietany dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj składniki.
Gotowy mus czekoladowy przełóż do pucharków i udekoruj go ulubionymi owocami.
Mus czekoladowy podawaj w formie deseru.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat musu czekoladowego z mascarpone
Mus czekoladowy z mascarpone to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Pyszny mus warto podać z dodatkiem świeżych owoców, np. z truskawkami, borówkami czy malinami. Deser można udekorować również kawałkami czekolady. Sprawdzony przepis na mus czekoladowy z mascarpone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty: śmietanka 30%, mascarpone, cukier puder oraz czekolada gorzka.
A jak zrobić mus czekoladowy z mascarpone? Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść ją w miseczce. Miseczkę z czekoladą umieść nad gotującą się wodą i roztop czekoladę. Możesz przemieszać ją od czasu do czasu. Czekoladę pozostaw do przestudzenia, a następnie wymieszaj ją z mascarpone przy pomocy miksera (na niskich obrotach). Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Do ubitej śmietany dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj składniki. Gotowy mus czekoladowy przełóż do pucharków i udekoruj go ulubionymi owocami. Mus czekoladowy podawaj w formie deseru.
Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.
Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.
Podsumowując smaczny mus czekoladowy z serkiem mascarpone to doskonała propozycja na deser dla całej rodziny. Szybki w przygotowaniu mus warto podać podczas imprez rodzinnych. Najlepszy mus jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w musie czekoladowym z mascarpone
Lista alergenów dla musu czekoladowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze musu czekoladowego z mascarpone
Mus czekoladowy z mascarpone to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Krem zawiera sporą ilość kalorii, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.