Murzynek wilgotny
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Śmietana 12% (100 g)
- Jajko (6 szt.)
- Czekolada gorzka (120 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Cukier (230 g)
- Cukier puder (70 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na murzynek wilgotny krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.
Dodaj kwaśną śmietanę, wlej olej i wymieszaj.
Do masy dodaj kakao, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Ciasto wystudź na kratce w uchylonym piekarniku.
W garnku umieść masło, cukier puder i czekoladę.
Podgrzej do rozpuszczenia składników.
Ciepłą polewą polej ciasto.
Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat murzynka wilgotnego
Murzynek wilgotny to bardzo dobry pomysł na kakaowe ciasto z polewą czekoladową. Ciasto czekoladowe jest bardzo wyraziste w smaku i doskonale komponuje się podane z kawą lub herbatą. Ciasto można przygotować z czekoladą gorzką lub mleczną, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Przepis na wilgotnego murzynka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, jajka, śmietana kwaśna, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, masło, cukier, cukier puder, czekolada gorzka.
Jak zrobić wilgotnego murzynka? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Dodaj kwaśną śmietanę, wlej olej i wymieszaj. Do masy dodaj kakao, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wystudź na kratce w uchylonym piekarniku. W garnku umieść masło, cukier puder i czekoladę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Ciepłą polewą polej ciasto. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.
Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszny czekoladowy murzynek sprawdzi się doskonale na deser. Można podać go z dodatkiem lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. Ciasto to prosty przepis na udany wypiek. Placek upiec można w keksówce lub większej blaszce co spowoduje, że będzie bardziej płaski. Należy wówczas skrócić czas pieczenia. Murzynek jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w murzynku wilgotnym
Lista alergenów dla murzynka wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze murzynka wilgotnego
Murzynek wilgotny to domowe ciasto zawierające dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto jest dość kaloryczne.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.