Murzynek wilgotny

Opublikowano: 11.04.2022 r., 11:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Murzynek wilgotny pokrojony na kawałki ułożony jest na drewnianej desce do krojenia.
Murzynek wilgotny
Murzynek wilgotny to wspaniała propozycja na pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
524 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Czekolada gorzka (120 g)
  • Masło ćwierć kostki (50 g)
  • Cukier (230 g)
  • Cukier puder (70 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa 24 cm

Przepis na murzynek wilgotny krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.

Dodaj kwaśną śmietanę, wlej olej i wymieszaj.

Do masy dodaj kakao, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Ciasto wystudź na kratce w uchylonym piekarniku.

W garnku umieść masło, cukier puder i czekoladę.

Podgrzej do rozpuszczenia składników.

Ciepłą polewą polej ciasto.

Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.

Jak oceniasz przepis na murzynek wilgotny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,8% osób

Więcej informacji na temat murzynka wilgotnego

Murzynek wilgotny to bardzo dobry pomysł na kakaowe ciasto z polewą czekoladową. Ciasto czekoladowe jest bardzo wyraziste w smaku i doskonale komponuje się podane z kawą lub herbatą. Ciasto można przygotować z czekoladą gorzką lub mleczną, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Przepis na wilgotnego murzynka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, jajka, śmietana kwaśna, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, masło, cukier, cukier puder, czekolada gorzka.

Jak zrobić wilgotnego murzynka? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Dodaj kwaśną śmietanę, wlej olej i wymieszaj. Do masy dodaj kakao, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wystudź na kratce w uchylonym piekarniku. W garnku umieść masło, cukier puder i czekoladę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Ciepłą polewą polej ciasto. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny czekoladowy murzynek sprawdzi się doskonale na deser. Można podać go z dodatkiem lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. Ciasto to prosty przepis na udany wypiek. Placek upiec można w keksówce lub większej blaszce co spowoduje, że będzie bardziej płaski. Należy wówczas skrócić czas pieczenia. Murzynek jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w murzynku wilgotnym

Lista alergenów dla murzynka wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze murzynka wilgotnego

na 100g gotowej potrawy

Murzynek wilgotny to domowe ciasto zawierające dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto jest dość kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
374.52
524.32
Białko (g)
7.84
10.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
44.69
62.57
Węglowodany przyswajalne (g)
41.49
58.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.20
4.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
20.27
28.38
Tłuszcze nasycone (g)
7.01
9.82
Tłuszcze nienasycone (g)
13.26
18.56
Cholesterol (mg)
93.69
131.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.71
62.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
42.23
59.12
Potas (mg)
359.92
503.89
Wapń (mg)
99.77
139.68
Fosfor (mg)
240.01
336.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
60.09
84.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.11
4.36
Cynk (mg)
1.23
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.42
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka wilgotnego 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania murzynka wilgotnego

Koszt składników
43.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Cukier puder
70 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
43.30