Muffinki z białą czekoladą
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Cukier (200 g)
- Czekolada biała (150 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Skórka z cytryny (30 g)
Przepis na muffinki z białą czekoladą krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany.
Dodaj żółtka i zmiksuj.
Do masy przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.
Zmiksuj masę i wlej olej.
Wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj posiekaną białą czekoladę oraz skórkę z cytryny.
Wymieszaj do połączenia składników.
Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami.
Napełnij je ciastek do 2/3 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 25 minut.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek z białą czekoladą
Muffinki z białą czekoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne muffinki można podawać na wiele różnych okazji. Muffinki udekorować można kolorowymi kremami. Wypieki domowe zawierają mniejszą ilość sztucznych dodatków do żywności. Przepis na muffinki z białą czekoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, biała czekolada, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórka z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić muffinki z białą czekoladą? Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany. Dodaj żółtka i zmiksuj. Do masy przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj masę i wlej olej. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj posiekaną białą czekoladę oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj do połączenia składników. Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastek do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Biała czekolada to pozbawiona kakao czekolada o wysokiej zawartości cukru. Czekoladę można spotkać w wersji nadziewanej oraz z dodatkiem orzechów czy słodkich dodatków w postaci chrupek.
Podsumowując: smaczne muffinki to prosty przepis na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne muffinki można przygotować także z dodatkiem kolorowych barwników spożywczych. Wypieki domowe będą idealnym sposobem do zaangażowania dzieci w obowiązki domowe. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.
Alergeny w muffinkach z białą czekoladą
Lista alergenów dla muffinek z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek z białą czekoladą
Muffinki z białą czekoladą to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.