Przepis na muffinki z białą czekoladą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska

Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany.

Dodaj żółtka i zmiksuj.

Do masy przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.

Zmiksuj masę i wlej olej.

Wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj posiekaną białą czekoladę oraz skórkę z cytryny.

Wymieszaj do połączenia składników.

Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami.

Napełnij je ciastek do 2/3 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 25 minut.

Podawaj na małym talerzyku.

Muffinki z białą czekoladą podane z ozdobnym bałwankiem.
Muffinki z białą czekoladą
Koszt przygotowania dania
15.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
417 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Muffinki z białą czekoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach z białą czekoladą

Muffinki z białą czekoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne muffinki można podawać na wiele różnych okazji. Muffinki udekorować można kolorowymi kremami. Wypieki domowe zawierają mniejszą ilość sztucznych dodatków do żywności. Przepis na muffinki z białą czekoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, biała czekolada, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórka z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić muffinki z białą czekoladą? Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany. Dodaj żółtka i zmiksuj. Do masy przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj masę i wlej olej. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj posiekaną białą czekoladę oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj do połączenia składników. Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastek do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Biała czekolada to pozbawiona kakao czekolada o wysokiej zawartości cukru. Czekoladę można spotkać w wersji nadziewanej oraz z dodatkiem orzechów czy słodkich dodatków w postaci chrupek.

Podsumowując: smaczne muffinki to prosty przepis na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne muffinki można przygotować także z dodatkiem kolorowych barwników spożywczych. Wypieki domowe będą idealnym sposobem do zaangażowania dzieci w obowiązki domowe. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

Wartości odżywcze muffinek z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
379.69 kcal
417.65 kcal
Białko
8.45 g
9.30 g

Węglowodany w muffinkach z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
49.82 g
54.80 g
Węglowodany przyswajalne
49.49 g
54.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
16.88 g
18.57 g
Tłuszcze nasycone
4.99 g
5.48 g
Tłuszcze nienasycone
11.89 g
13.08 g

Witaminy w przepisie na muffinki z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.09 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.32 mg
2.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
62.45 µg (mcg)
68.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
46.80 mg
51.48 mg
Potas
283.56 mg
311.91 mg
Wapń
120.26 mg
132.29 mg
Fosfor
224.43 mg
246.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.15 mg
18.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.46 mg
2.70 mg
Cynk
0.76 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z białą czekoladą 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z białą czekoladą

Lista alergenów dla muffinek z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek z białą czekoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Czekolada biała
150 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Skórka z cytryny
30 g
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Koszt składników
33.10
Jak oceniasz przepis na muffinki z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób