Muffinki cytrynowe

Opublikowano: 22.07.2021 r., 13:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytrynowe muffinki z cukrem pudrem
Muffinki cytrynowe
Muffinki cytrynowe to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Doskonale sprawdzą się na spotkaniach rodzinnych oraz ze znajomymi.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
237 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (150 g)
  • Cukier (75 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% (125 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, sitko, miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki cytrynowe krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 190 stopni C i w czasie jego grzania przygotuj masę na muffinki.

Farmę do pieczenia muffinek wyłóż 6 papilotkami.

Do czystej miski przesiej mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, dodaj do nich cukier, szczyptę soli, skórkę startą z jednej cytryny oraz opakowanie cukru wanilinowego. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski włóż jajka, dodaj do nich jogurt oraz olej rzepakowy. Składniki wymieszaj.

Następnie składniki z jogurtem dodaj do miski z mąką i składniki dokładnie wymieszaj.

Uzyskaną masę wlej do papilotek w równych porcjach.

Muffinki piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Po tym czasie muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na muffinki cytrynowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat muffinek cytrynowych

Wilgotne muffinki cytrynowe na oleju to doskonała propozycja na pyszne i szybkie w przygotowaniu babeczki. Muffiny z jabłkami sprawdzą się jako słodko-kwaśna przekąska do kawy lub herbaty dla rodziny lub znajomych. Prosty przepis na muffinki cytrynowe wykonasz bez dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania muffinek to mąka pszenna, cukier, jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, skórka z cytryny oraz szczypta soli.

A więc jak zrobić babeczki cytrynowe? Na początek nagrzej piekarnik do 190 stopni C, a formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Następnie do czystej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do nich cukier, sól, skórkę ze startej cytryny, cukier wanilinowy i składniki dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wybij jajka, dodaj jogurt naturalny i olej rzepakowy. Składniki mokre wlej do składników suchych i dokładnie wymieszaj. Uzyskaną masę przelej do wcześniej przygotowanej formy i babeczki cytrynowe piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia. Gotowe mufinki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Jajka użyte do przygotowania muffinek są źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jajka zawierają również witaminy A, D, E oraz K, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez czy cynk. Żółtka jaj są doskonałym źródłem beta-karotenu oraz luteiny, które korzystanie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, dodatkowo chronią siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Składniki te odpowiadają również za charakterystyczny kolor żółtek.

Podsumowując nasz sprawdzony przepis na muffinki cytrynowe z jogurtem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Babeczki są proste w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Babeczki nadawać będą się idealnie do kawy lub herbaty ze znajomymi lub rodziną.

Alergeny w muffinkach cytrynowych

Lista alergenów dla muffinek cytrynowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze muffinek cytrynowych

na 100g gotowej potrawy

Podsumowując nasz sprawdzony przepis na muffinki cytrynowe z jogurtem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Jajka użyte do przygotowania muffinek są źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jajka zawierają również witaminy A, D, E oraz K, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez czy cynk.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
316.79
237.59
Białko (g)
6.81
5.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
42.22
31.67
Węglowodany przyswajalne (g)
41.43
31.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
0.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
13.34
10.01
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
1.62
Tłuszcze nienasycone (g)
11.18
8.38
Cholesterol (mg)
47.99
35.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.18
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
53.15
39.87
Potas (mg)
49.98
37.48
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.23
45.17
Żelazo (mg)
1.67
1.26
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek cytrynowych 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek cytrynowych

Koszt składników
19.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jogurt naturalny 2%
125 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 125 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
19.80