Przepis na muffinki cytrynowe krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, sitko, miska, forma na muffiny

Piekarnik nagrzej do 190 stopni C i w czasie jego grzania przygotuj masę na muffinki.

Farmę do pieczenia muffinek wyłóż 6 papilotkami.

Do czystej miski przesiej mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, dodaj do nich cukier, szczyptę soli, skórkę startą z jednej cytryny oraz opakowanie cukru wanilinowego. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski włóż jajka, dodaj do nich jogurt oraz olej rzepakowy. Składniki wymieszaj.

Następnie składniki z jogurtem dodaj do miski z mąką i składniki dokładnie wymieszaj.

Uzyskaną masę wlej do papilotek w równych porcjach.

Muffinki piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Po tym czasie muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Muffinki cytrynowe posypane cukrem pudrem ułożone są na drewnianym blacie. Leżą na nim również cytryny.
Muffinki cytrynowe
Koszt przygotowania dania
3.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Muffinki cytrynowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach cytrynowych

Wilgotne muffinki cytrynowe na oleju to doskonała propozycja na pyszne i szybkie w przygotowaniu babeczki. Muffiny z jabłkami sprawdzą się jako słodko-kwaśna przekąska do kawy lub herbaty dla rodziny lub znajomych. Prosty przepis na muffinki cytrynowe wykonasz bez dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania muffinek to mąka pszenna, cukier, jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, skórka z cytryny oraz szczypta soli.

A więc jak zrobić babeczki cytrynowe? Na początek nagrzej piekarnik do 190 stopni C, a formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Następnie do czystej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do nich cukier, sól, skórkę ze startej cytryny, cukier wanilinowy i składniki dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wybij jajka, dodaj jogurt naturalny i olej rzepakowy. Składniki mokre wlej do składników suchych i dokładnie wymieszaj. Uzyskaną masę przelej do wcześniej przygotowanej formy i babeczki cytrynowe piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia. Gotowe mufinki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Jajka użyte do przygotowania muffinek są źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jajka zawierają również witaminy A, D, E oraz K, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez czy cynk. Żółtka jaj są doskonałym źródłem beta-karotenu oraz luteiny, które korzystanie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, dodatkowo chronią siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Składniki te odpowiadają również za charakterystyczny kolor żółtek.

Podsumowując nasz sprawdzony przepis na muffinki cytrynowe z jogurtem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Babeczki są proste w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Babeczki nadawać będą się idealnie do kawy lub herbaty ze znajomymi lub rodziną.

Wartości odżywcze muffinek cytrynowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kalorie)
316.79 kcal
237.59 kcal
Białko
6.81 g
5.11 g

Węglowodany w muffinkach cytrynowych

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany
42.22 g
31.67 g
Węglowodany przyswajalne
41.43 g
31.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
0.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz
13.34 g
10.01 g
Tłuszcze nasycone
2.16 g
1.62 g
Tłuszcze nienasycone
11.18 g
8.38 g
Cholesterol
47.99 mg
35.99 mg

Witaminy w przepisie na muffinki cytrynowe

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki cytrynowe

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód
53.15 mg
39.87 mg
Potas
49.98 mg
37.48 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
60.23 mg
45.17 mg
Żelazo
1.67 mg
1.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek cytrynowych 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach cytrynowych

Lista alergenów dla muffinek cytrynowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania muffinek cytrynowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jogurt naturalny 2%
125 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 125 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
19.80
Jak oceniasz przepis na muffinki cytrynowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.6% osób