Muffinki bananowe
- Mąka orkiszowa - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (6 szt.)
- Banan - 4 średnie sztuki (400 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Daktyle suszone (140 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
Przepis na muffinki bananowe krok po kroku
W rondlu podgrzej mleko i umieść w nim daktyle.
Gdy masa wystygnie, dodaj do niej banany obrane ze skórki i zblenduj.
Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany.
Dodaj do masy jajecznej zblendowane banany i daktyle.
Przesiej mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Babeczki wyjmij z formy i umieść na paterze.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Babka drożdżowa
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek bananowych
Muffinki bananowe to wspaniały pomysł na smaczne łakocie dla dzieci i dorosłych. Babeczki bananowe z dodatkiem kakao są wilgotne i słodkie, mimo że nie zawierają cukru. Babeczki na słodko to prosty przepis na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Przepis na muffinki bananowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, kakao, banan, daktyle, mleko, jajka, proszek do pieczenia.
Jak zrobić muffinki bananowe? W rondlu podgrzej mleko i umieść w nim daktyle. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej banany obrane ze skórki i zblenduj. Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj do masy jajecznej zblendowane banany i daktyle. Przesiej mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wyjmij z formy i umieść na paterze.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne muffinki na bazie bananów doskonale sprawdzą się na deser. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Do babeczek można dodać także gorzką czekoladę, która wzbogaci smak wypieku.
Alergeny w muffinkach bananowych
Lista alergenów dla muffinek bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze muffinek bananowych
Muffinki bananowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Muffinki są niskokaloryczne i nie zawierają dodatku cukru. Muffinki świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.