Montélimar nougat
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Migdały (150 g)
- Orzechy laskowe (150 g)
- Pistacje (100 g)
- Miód (300 g)
- Jadalny papier do ciast (20 g)
Przepis na montélimar nougat krok po kroku
Orzechy upraż w piekarniku i posiekaj drobniej.
Na patelnię wsyp cukier i wlej 120 ml wody, gotuj, aż powstanie gęsty syrop cukrowy.
Następnie do syropu dodaj miód i gotuj, aż karmel nabierze plastycznej konsystencji.
Ubij białka na sztywną pianę.
Ubite białka postaw na garnek z wrzącą wodą.
Cały czas mieszając wlewaj powoli gorący karmel.
Do masy dodaj orzechy i wymieszaj.
Wyłóż masę na jadany papier a na wierzch ułóż kolejny i lekko dociśnij.
Odstaw do wystygnięcia i pokrój.
Więcej informacji na temat montélimar nougat
Montélimar Nougat to tradycyjny francuski deser. Przygotowuje się go na bazie białek jajka i karmelu z dodatkiem orzechów. Można go wzbogacić także owocami suszonymi. Nugat nie jest prostym do wykonania deserem, lecz warto przebrnąć przez przepis, aby cieszyć się smakiem tego rarytasu. Największą trudnością w zrobieniu nugatu jest odpowiednia temperatura składników a także ich odpowiednia konsystencja. Do zrobienia nugatu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: orzechy laskowe, migdały, pistacje, białka jaj, cukier, miód, wafle lub jadalny papier.
Jak zrobić montélimar nougat? Potrzebna Ci będzie patelnia oraz mikser z dużą mocą, aby odpowiednio ubić gęstą masę. Orzechy upraż w piekarniku i posiekaj drobniej. Na patelnię wsyp cukier i wlej wodę, gotuj aż powstanie gęsty syrop cukrowy. Syrop musi mieć plastyczną konsystencję powinien cienką strużką skapywać z łyżki. Następnie do syropu dodajemy miód i gotujemy aż oba składniki się połączą a karmel nabierze plastycznej konsystencji. Można to sprawdzić poprzez wlanie odrobiny do zimnej wody, po wyjęciu karmel powinien łatwo dać się wyrabiać w palcach. Kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę. Ubite białka postaw na garnek z wrzącą wodą, aby ubijać nugat nad parą wodną. Cały czas mieszając wlewaj po woli gorący karmel. Gdy masa będzie już gotowa dodaj do niej orzechy i wymieszaj. Wyłóż masę na wafel a na wierzch ułóż kolejny i lekko dociśnij. Krój dopiero po wystygnięciu masy, powinno to potrwać około 6 godzin.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując pyszny nugat z orzechami to dość skomplikowany deser. Wart jest jednak każdej poświęconej mu minuty. Nugatu nie trzeba przechowywać w lodówce. Można dodać do niego także suszone owoce lub kwiaty.
Alergeny w montélimar nougat
Lista alergenów dla montélimar nougat przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- Orzechy laskowe
- Pistacje
Wartości odżywcze montélimar nougat
Montelimar Nougat to kaloryczny i słodki deser. Zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jest także źródłem cukru i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Powinniśmy unikać częstego spożywania tego typu wyrobów.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.